Hip en Hygge

Kopenhagen heeft sinds de New Nordic Cuisine van 2005 een flinke culinaire boost gekregen. De Deense hoofdstad staat nu te boek als populaire eetbestemming. Denk er nog het nationale hygge-gevoel bij en de beleving is compleet. Deze knusse gezelligheid krijg je volgens het boek o.a. door grote gemeenschappelijke tafels, kaarsen, massa’s verschillend servies, liefde voor de natuur én uiteraard liefde voor lekker eten.

 

Oud en nieuw

Naast hippe trends als het schroeien van groenten en vlees in een gietijzeren koekenpan zie je ook een revival van oude gebruiken. Het tegengaan van voedselverspilling, lokale en seizoensgebonden producten en ambachtelijke kleinschaligheid in (vis)rokerijen en brouwerijen. Zo’n microbouwer is Mikkeler and Friends, die de concurrentie aangaat met de Deense bierreuzen Carlsberg en Tuborg. Bier wordt overigens niet alleen gedronken, er wordt ook mee gekookt. Zie het recept voor ‘varkenswangen slow cooked in bier’ dat op een moderne manier wordt geserveerd (blz. 116). Ook smørrebrød is weer helemaal terug op de kaart. De nieuwe generatie chefs let hierbij op de onderlinge smaakharmonie in de toppings van deze open sandwiches. Gelukkig hoeven we niet te kiezen uit oud of nieuwe recepten, ze staan allebei in het boek.

 

Shyama Culinair, Kopenhagen Christine Rudolph en Susie Theodorou

 

Inspiratiebron

Verwacht bij dit boek geen culinaire reisgids met een overzichtskaart. Wat je wel krijgt is een bron aan inspiratie voor ontbijt tot diner, inclusief tussendoortjes, wetenswaardigheden over kruiden en specerijen (een culinaire rijkdom in Denemarken die te danken is aan ontdekkingsreizigers), dranken (koffie/thee/wijn/bier), foodtrends en speciale gelegenheden. De korte inleidende verhalen en kleurenfoto’s brengen het geheel tot leven. Wat ik ook leuk vind is de persoonlijke inbreng/recepten van bekende Deense chefs en die van bakker/patissier Emil Glazer. Hij werkte bij het beroemde restaurant Noma en nu bij bakkerij Juno. Zijn befaamde recept voor Morgenform (ochtendbrood), waarbij overigens wel een zuurdesemstarter nodig is, deelt hij vrijgevig met ons.

 

Lees-, kijk- en kookboek

De recepten variëren in moeilijkheidsgraad. Bij een aantal heb je speciale ingrediënten nodig die je wellicht niet direct op voorraad hebt. Lees dus eerst het recept goed door, check of je alles hebt voordat je begint met koken/bakken. Ook zoetekauwen kunnen kun hart ophalen met gebak, ijs en jam. Dat de Denen van vis houden merk je aan de verhalen over rokerijen en de lekkere recepten voor haring en makreel.

 

Een grappig detail uit dit boek vind ik die bij het nationale gerecht Stegt Flæsk (buikspek met aardappels), waarbij de Denen zich nogal druk maken over de bereidingswijze van het spek: moet het gebakken of gegrild?! Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

Een culinair bezoek aan Kopenhagen – Christine Rudolphpl Susie Theodorou | Karakter Uitgevers B.V. | juni 2019 | Hardcover, 224 pagina’s, met kleurenfoto’s | € 27,99

 

FOLLOW ME