Ik kreeg via uitgeverij Kyosei dit bijzonder inspirerende boek over een Italiaanse zaak – Angelo Betti Pizzeria Gelateria – die al drie generaties standhoudt ( sedert 1922, dus al 100 jaar!). Dijlan van Vlimmeren heeft er op prettig leesbare wijze vorm aan gegeven. De fotografie van Lennaert Ruinen, alsook de familiefoto’s uit het persoonlijke archief van de familie Betti, zijn als een tijdcapsule die de sfeer van toen en nu prachtig weergeven.

 

‘Angelo Betti is een begrip in Rotterdam, en ver daarbuiten. Angelo Betti behoort zelfs tot de iconen van de stad, tot een van de laatste familiezaakjes met een ziel, met een eigen karakter. Deze pizzeria annex gelateria verdient het alleen daarom al om vastgelegd te worden.’ Dit zet de toon voor het boek, dat je wellicht in één adem uitleest.

Als je – net als wij – nog niet eerder bij Pizzeria en Gelateria Angelo Betti in Rotterdam bent geweest, zul je na het lezen van dit boek onmiddellijk ernaar toe willen. Helaas kan er niet worden gereserveerd, maar in het boek staat heel leuk geschreven dat wachten op een vrij tafeltje geen narigheid is. Onder het genot van een drankje en gesprekken met hongerige “lotgenoten” verstrijkt de tijd gemoedelijk. Angelo schijnt regelmatig opbeurend te roepen ‘nog twintig minuten’ (maak er gerust een klein uurtje van). 

Maar we begrijpen uit de leuke verhalen van vaste klanten dat het absoluut de moeite van het wachten waard is. Lees zelf waarom, en ook de verhalen van (oud)medewerkers en vrienden die een ode brengen aan Angelo Betti.

Velen van hen luiden de loftrompet over zijn befaamde  pizza’s met platte bodems, die menigeen beter vindt dan de pizza’s in Italië. Bespaar jezelf dus een dure reis naar Napels om pizza’s te eten en reis af naar Rotterdam. Deze pizzeria en ijszaak zijn zo geliefd dat klanten van heinde en verre ervoor komen, ook degenen die uit Rotterdam zijn vertrokken. Een bezoek van hen aan Rotterdam is een bezoek aan Angelo Betti! Dat zegt genoeg.

Ben je liefhebber van de Italiaanse keuken en schiet je niet in de stress als je eventueel op een vrij tafeltje moet wachten? Dan is een bezoek – afgaande op de interviewverhalen – absoluut de moeite waard dus. De proof is in the pudding, dus wij gaan zeker op diner.

We zullen te zijner tijd onze ervaring delen op Instagram @shyamaculinair_lifestyle. Volg ons daar om op de hoogte te blijven. 

Ciao !

Angelo Betti Pizzeria Gelateria – uitgeverij Kyosei | Dijlan van Vlimmeren | Hardcover (geen bladzijde nummering)