Il Mandorlo – Sicilië | Shyama Culinair. 

Jan Willem Engelen en zijn echtgenote zijn idolaat van Sicilië en hebben een grote passie voor (culinaire) authenticiteit. Na een jarenlange zeer intensieve carrière in de zorg raakte Jan Willem uitgeblust. Rust op de plaats deed hem beseffen dat hij het liefst iets met zijn liefde voor de culinaire rijkdom van Sicilië wilde doen. En zo werd zijn webshop Il Mandorlo (de amandel) afgelopen februari een feit. Dat deze ommezwaai Jan Willem goed doet, valt niet te ontkennen. Een bruisende energieke persoonlijkheid wervelde laatst ons huis binnen, met een prachtige tas lekkernijen uit Sicilië.

Il Mandorlo - Sicilië

Voor deze eerste Kerst van Il Mandorlo staat de traditionele Panettone (een soort equivalent voor onze traditionele kerststol) uiteraard in de schijnwerpers.

“De Siciliaanse cuisine is fameus als de verfijndste en meest authentieke van Italië.”

Reden voor ons om de proef op de som te nemen. In een prachtige geschenkdoos met sierlijk lint zat deze Etnadolce Panettone con crema alla Nocciola 750 gram.

Il Mandorlo - Sicilië

Echt een heerlijke Panettone, gevuld met hazelnootcrème en bedekt met gehakte hazelnoten. Op de website staan diverse varianten, allen geproduceerd in de ambachtelijke bakkerij van Etna Dolce in Sicilië.

Op ilmandorlo.shop staat er uitgebreid te lezen over de geschiedenis, de Etna, territorio, en de culinaire rijkdom van Sicilië, alsook een leuk verhaal over de herkomst van de naam èn de bereidingswijze van Panettone (*).

“De grondstoffen liggen hier namelijk letterlijk voor het oprapen/plukken. Denk hierbij aan de lekkerste hazelnoten, amandelen, pistache, citrusvruchten en meer. Alles gebeurt handmatig, tot aan het inpakken. De Panettoni worden gemaakt met zuurdesem dat 36 uur heeft gerezen, met als resultaat luchtigheid.”

Il Mandorlo - Sicilië

Wij aten al een lekker stuk van onze gekregen Panettone en kunnen dus in alle eerlijkheid proefondervindelijk beamen dat deze vele malen smakelijker is dan die we voorheen kochten bij de groothandel. Het is weliswaar niet de goedkoopste, maar … alle waar naar z’n geld en het verschil met de goedkope(re) varianten is bijzonder groot. Indien je van ambachtelijke kwaliteit houdt is deze Panettone een grote aanbeveling voor de Kerst. Geniet ervan zoals de Italianen doen, als dessert met een warm drankje of een lekker glaasje likeur. Of snoep stiekem een stuk tussendoor, als niemand kijkt …

Il Mandorlo - Sicilië

We kregen ook nog deze pot Etna Dolce crema di pistacchio 240 gram pistachecrème. Fluwelig lekkere zoete pistachecreme die je (heel gevaarlijk) zo weg lepelt, echt ontzettend lekker. Als je je kunt beheersen (met sterke wilskracht) leent het zich perfect voor gebak en desserts, en heb je er ook vaker smulplezier van.

In de webshop van Il Mandorlo staan nog veel meer ambachtelijke producten, allemaal met zorg uitgezocht door Jan Willem. Van olijfolie, pasta, bier, wijn, mooi aardewerk en zoete lekkernijen tot aan de reeds door ons bejubelde Panettoni in diverse smaakcombi’s. En denk niet dat het hier stopt voor Jan Willem. Kun je, ondanks de overzichtelijke uitstalling van het assortiment, iets niet vinden of wil je toch meer weten, bel hem dan gewoon even 0628817386 of mail info@ilmandorlo.shop

Als je dus van de exclusieve en unieke keuken houdt en je Sicilië net zo fascinerend vindt als Jan Willem en zijn vrouw of dat wilt gaan ontdekken, ervaar je Sicilië via hun heerlijke producten. Want er is geen groter liefde dan de liefde voor lekker eten, aldus deze gepassioneerde mensen. 

(*) https://ilmandorlo.shop/2022/11/11/wat-is-een-panettone/