Cocktails met Victor Abeln

Vorige week stapten Frank en ik (nog nuchter) in de wereld van cocktails bij House of Bols in Amsterdam. In dit cocktailwalhalla lanceerde barman Victor Abeln (bekend van First Dates) zijn boekdebuut Cocktails met Victor, met een interactieve workshop cocktail maken. Zijn mentor/vriend Ivar de Lange (werkzaam bij House of Bols) was er ook gezellig bij, en Victor beschrijft hem als een wandelende encyclopedie. En het werd snel duidelijk dat het echt zo is, want de beste man schudt op elke vraag moeiteloos de antwoorden uit zijn mouw, echt te gek cool!

 

Cocktails met Victor - Victor Abeln

 

Afijn, we begonnen de workshop door goed te luisteren en te kijken naar Victor, die heel stylish (zoals een barman betaamt) een ‘terug van weggeweest’ Espresso Martini mixte. Dit is echt een James Bond lookalike cocktail want: ‘Shaken, not stirred’.

 

Cocktails met Victor - Victor Abeln

 

Inmiddels hebben we Cocktails met Victor thuis grondig bestudeerd, en we vinden het een super tof boek. Niet in het minst om alle tips en trucs met tools, glazen, drank en alles wat je verder kunt bedenken bij het binnentreden in cocktailland. Zijn uitgebreide waardevolle intro geldt ook voor het maken van mooie mocktails, want ook non-alcoholische drankjes komen aan bod in zijn boek. De kracht van dit boek ligt in zijn fijne humorvolle vertelstijl, waarmee hij de drempel voor de beginnende cocktailmaker enorm verlaagt. (Dit in tegenstelling tot boeken van mixologists die we meestal intimiderend ‘high level’ vinden.) Daarnaast zijn de recepten prima uitgewerkt, simpel te volgen en hij stelt de lezer bijzonder op zijn/haar gemak. Maak je niet te druk als je niet het juiste glas in huis hebt, genieten staat voorop! Tip: hij sprokkelt zijn leuke glaasjes in de kringloop!

 

 

De foto’s in het boek zijn gemaakt door de bekende fotografe Saskia Lelieveld, en leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeerbeleving. Niet alleen prachtige verleidelijke cocktails bevolken het boek, ook Victor staat er in verschillende hoedanigheden met pretogen op. En die blauwe ogen van Victor … need i say more?! Suzan Schapendonk, “verstopt” aanwezig op een aantal foto’s in het boek, deed via Kip & Ei Communicatie de projectbegeleiding. Helaas was zij tijdens deze leuke middag afwezig wegens gezondheidsredenen.

 

Cocktails met Victor - Victor Abeln

 

Wat ook erg leuk is zijn de verhalen/anekdotes over de ontstaansgeschiedenis bij iedere cocktail. Soms waargebeurd, andere door de jaren heen zo verbasterd dat het waarheidsgehalte zoek is, maar elk op zich bijzonder leuk om te lezen. Qua ontstaansgeschiedenis gaat wat hem betreft de titel zonder twijfel naar die van de Espresso Martini. Hierover schrijft hij dat naar verluidt Dick Bradsell aan het werk was in de Soho Brasserie in Londen. Een aanstaand supermodel was net terug van een klus in het buitenland, nam plaats aan Dicks bar en sprak de legendarische woorden: ‘I want you to make me something that wakes me up an fucks me up at the same time’. Well, say no more, de rest is geschiedenis (uit 1980) en nu genieten ook wij opnieuw van deze verrukkelijke opkikker. Een andere opkikker die een hele pagina beslaat is Angostura. Hiervoor, maar ook om al het andere, moet je echt zelf het boek lezen.

 

 

We maakten nog een Moscow Mule, niet in een koperen beker, maar in een mooi glas. In zijn boek vertelt hij over de toevallige (serendipity) ontstaansgeschiedenis van de traditie over de koperen beker. Zo zijn echt stuk voor stuk alle cocktails en mocktails doordrenkt van info die ook leuke conversatietopics kunnen zijn bij het drinken ervan met je gasten. Neem ze overigens voor lief als je thuis barretje speelt, want in de kroeg geldt: ‘never ruin a good story with facts.’ Het is dat je het weet 😉

Ik schreef aan het begin van dit stuk dat we nuchter binnenkwamen. Bij vertrek was ik lichtjes duizelig.  Ik weet niet of het door de alcohol kwam of door de lieve warme knuffel van Victor. Enfin, never mind, wat een lieve man, zonder pretenties of BNérs aanstellerigheid. Fantastisch dat Frank en ik hem in real life hebben mogen ontmoeten. Met dank aan Boekerij voor de leuke uitnodiging. Oh, en ik kreeg nog een gepersonaliseerd exemplaar mee naar huis, hoe leuk, dank je wel lieve Victor!

 

Cocktails met Victor - Victor Abeln

 

Met het oog op de komende december feestmaand raad ik dit boek van harte aan. Perfect om thuis te genieten, en zeker ook om kado te geven, met een lekkere fles als kickstart in cocktailland.

Extra’s in het boek:
• Duidelijke inhoudsindeling
• Uitleg Vaktermen
• Maar liefst 3 Registers:
– Cocktailnaam
– Basisdrank
– Modifier
• Linkjes naar Websites en Youtube

Verder is er ruimte voor het maken van eigen notities, staan er variatietips opgenomen en geven steekwoorden bij iedere cocktail weer welk smaakprofiel je kunt verwachten.

CHEERS!

 

Cocktails met Victor – Victor Abeln | uitgeverij Boekerij | Hardcover, gebonden,

224 pagina’s | prijs 22,99

 

FOLLOW ME