Experts in Duitse heerlijkheden

De zussen Marijne en Liesbeth Thomas brachten eerder al twee boeken uit met Duitse culinaire specialiteiten: KOCH! Duitse keuken anno nu, en KOCH! De Duitse vegetarische keuken. Ze gaven gehoor aan het veelvuldig verzoek om Duitse taartrecepten, en nu is er BACK!, het Duitse bakboek, waarin ze meer dan 75 bakrecepten hebben opgenomen.

 

Waan je in een Konditorei

Ik word helemaal blij van dit bakboek, dat vol staat met makkelijke, laagdrempelige recepten voor broden, taarten en koekjes, waaronder ook hartige. Ook niet minder belangrijk vind ik dat de benodigde ingrediënten niet moeilijk te verkrijgen zijn. Super om snel aan de slag te gaan als je onverwachts visite krijgt of acute trek in iets lekkers. Al bladerend door dit boek krijg je het gevoel dat je in een konditorei/bakkerij wandelt, en ook de gerechten van de Duitstalige buren uit Oostenrijk en Zwitserland zien er verleidelijk uit. Goed dat de zussen de landsgrens hebben durven overschrijden, zodat we kunnen genieten van o.a. Apfelstrudel, Zwitserse Kaastaart, Sachertorte, Kaiserschmarrn en nog veel meer.

 

Overzichtelijk

Het boek is handig ingedeeld, te beginnen met Duitse klassiekers zoals o.a. citroen-karnemelk maanzaadcake, rijstetaart met pruimen-compote, Frankfurter kranz etc. Daarna volgt ‘fris en fruitig’ met, jawel, fruit in de hoofdrol. In ‘klein grut’ staan heerlijke koekjes, zoals de varkensoortjes die op de cover prijken. Het is mij, evenals voor de zussen, een raadsel waarom deze koekjes zo heten! Maar who cares, als ze maar lekker zijn ;-), net als de berlinerbollen, sneeuwvlokjes, ministolletjes met marsepein … laat de Kerst maar komen.

 

Shyama Culinair

 

Vereende krachten

Een enkel recept vraagt om meer (voor)bereidingstijd en is handig aangeduid met de afbeelding van een klok, zodat je weet dat je op tijd begint. De zussen, die met twee benen op Nederlandse bodem en twee op echte moezelgrond staan, hebben net als bij hun vorige boeken een beroep kunnen doen op hun Duitse schoonfamilie. Samen met hun eigen receptuur vormt BACK! een prachtige handleiding voor liefhebbers van al dit lekkers.

 

Leuk vooruitzicht

Ik bak in de zomer niet zo vaak, maar straks in de herfst zal ik vast en zeker mijn hart ophalen. Let op: indien je een recept mist in dit gloednieuwe boek, kun je hun vorige boeken raadplegen, daarin staan bakrecepten die ze in BACK! niet in de herhaling hebben opgenomen. En wil je eens een lekker zelfgemaakt drankje, kijk dan bij de recepten voor hazelnootlikeur en eierlikör (advocaat). Ik vind BACK! een dikke aanrader voor de (thuis)bakkers onder ons!

 

BACK! – Marijne & Liesbeth Thomas | uitgeverij Aagje Blok | paperback, 191 pagina’s, kleurenfoto’s | €25,-

FOLLOW ME