Ho ho ho ….

Minder partystress en meer ruimte voor plezier! Dit is het credo voor Donna Hay’s Kerst. Handig om te weten dat deze dame in Australië woont, waar de jaargetijden niet synchroon lopen met de Europese. Derhalve staan er zomerse gerechten als courgettebloemen gevuld met krab, ricotta en dragon; rokerig gegrilde garnalen en een zeevruchtenplateau van de barbecue op Portugese wijze in haar Kerstboek. In Australië duiken ze bij Donna voor de Kerstlunch al in de oceaan. Hier moeten we er met Kerst toch niet aan denken , alhoewel we wel de Nieuwjaarsduik kennen … blijft brrrrrrr voor mij.

 

Klassiek en Modern

Door deze paar zomersgetinte recepten is Kerst Het Kookboek voor Europeanen ook nog na de Kerst prima geschikt. Kook dus gerust het jaar rond, maar laten we ons voor nu focussen op de komende Kerstdagen. Ik kijk er al met plezier naar uit, en door Donna’s heerlijke recepten, vele tips en slimme planning blijft partystress dan ook achterwege. De enige stress de ik hier ervaar is keuzestress, want hellup, ik vind alles goddelijk lekker eruitzien! Zowel haar klassiekers als moderne ideeën en tips gaan vreedzaam hand in hand, zoals het betaamt met Kerst.

 

Feest & Verwennerij

Kerst het Kookboek kun je in twee delen zien, waarin hartig en zoet een geheel vormen. Onder het kopje Feest staan o.a. varianten voor geglaceerde ham, gevulde piepkuikens en kip, vis-, schaal- en schelpdieren, varkenslende, buikspek etc. Groenten zijn, zoals bekend van Donna, ruimschoots vertegenwoordigd. Gegrilde pastinaak met tijm en champagne, gratin met bloemkool, gekaramelliseerde uit en fontina (=een kaassoort die vervangen kan worden door bijv. gruyère), salades, puree, alsook hartige koekjes, crackers en biscotti voor erbij.

 

Donna Hay KERST Het Kookboek

 

Zoetekauw

Ultieme verwennerij voor de zoetekauw: luchtige dotten merengue, peperkoekjes, karamelsuikerspinnen, flonkerende trifle, Christmas pudding en ga zo maar door. Mooi dat er bij ieder recept een fraaie kleurenfoto staat met foolproof uitleg. Ook de stap-voor-stapfoto’s, zoals bij de peperkoekhuisjes en de leuke stylingtips voor hartjesslingers, een krans van vanillekoekjes etc. vind ik een goede zet. De bruikbaarheid van het boek is lekker laagdrempelig en easy going.

 

Conclusie

Donna Hay laat je zien dat Kerst een tijd van samenzijn en plezier maken is. Met haar Kerst Het Kookboek lukt het ook de niet ervaren thuiskok om lekker culinair uit te pakken. De voorpret kan alvast beginnen!

 

Kerst Het Kookboek – Donna Hay | Spectrum | originele titel: Christmas feasts & treats | vertaald door Ester van Buuren | 240 blz. met Kleurenfoto’s | €24,99

 

FOLLOW ME