Foodiefestival 2019

Zaterdag j.l. was ik bij het Foodiefestival in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Ik koos uit de volle agenda voor een aantal interviews van Jonah Freud (Kookboek Handel), o.a. die met Pascal Jalhay (Baru Belanda) & Francis Kuijk (Basisboek Indonesisch), de zusters Waal oftewel SuriMam en Anas Atassi die onlangs de multiculturele verkiezing won met zijn debuut Sumak.

Hekkesluiter Alain Passard kon ik uiteraard niet missen, waarna hij spontaan met mij op de gevoelige plaat ging. Een ontmoeting om nooit te vergeten, Passard is een rasechte charmante Fransman. Ik hoop ooit eens bij hem in Frankrijk te gaan eten, sparen dus!

 

Foodie Festival 2019

 

Culinair kunstenaar

Passard vertelde over zijn visie op koken met seizoensgebonden groenten. “Je eet geen tomaat in de winter …” De bevlogenheid spat van Passard, die zijn recepten/gerechten uitbeeldt in kleurrijke knipselcollages. Zijn collega Alain Caron deed samen met Jonah het vraaggesprek, waarbij Caron het leeuwendeel van de vertaling op zich nam. Want ook hierin toont Passard zich een echte Fransman, hij spreekt geen Engels, laat staan Nederlands!

 

Heruitgave

Een aantal tips die hij benadrukte: gebruik je zintuigen; luister naar het product in de pan; wees in harmonie met koken. Zijn kookboek Recepten van ALAIN PASSARD is onlangs opnieuw uitgebracht door uitgeverij Terra. In het voorwoord van Jonnie & Thérèse Boer lees je o.a. dat ook zij visualiserend te werk gaan in hun Zwolse ***restaurant De Librije. Hierin zijn ze de evenknie van Passard.

 

Foodie Festival 2019

 

Magazine en Shyama Culinair

Pascal Jalhay, sterrenchef a.k.a. The Chief, en tevens auteur van het Ind(ones)ische kookboek Baru Belanda (Hollandse Nieuwe) bracht vorige week zijn gelijknamige magazine uit. Deze eenmalige uitgave, overigens gratis verkrijgbaar, heeft hij in samenwerking met Lorenzo Ledel van Vision Magazine uitgebracht. Baru Belanda Magazine is een verlengde op het boek, waarmee hij een ode brengt aan iedereen die daaraan heeft meegewerkt. Hij geeft een mooie inkijk achter de schermen en trakteert op lekkere satérecepten. Hier zit een verhaal aan dat je zelf in het magazine moet lezen. En kijk ook naar de foto’s op pagina 52. Deze zijn gemaakt door Shyama Culinair. Leuk en trots dat ik deze bijdrage heb mogen leveren!

 

Indische gastvrijheid

Francis Kuijk, bekend van de tv-programma’s Heel Holland bakt en Makan mee met Max, bracht eerder dit jaar haar Basisboek Indonesisch uit. Ze trakteerde tijdens het Foodiefestival op homemade Indische heerlijkheden. Ik snoepte me bijna klem aan haar verrukkelijke moscovische spekkkoek met rum en rozijnen. Haar kookboek is een fantastische aanvulling in het ruime aanbod Ind(ones)ische kookboeken die dit jaar zijn verschenen in Kookboekenland. Een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met de smaakvolle en geurige keuken uit de Indonesische Archipel.

Levende legende / Godmother van de keuken

Het interview met Vanja van der Leeden, winnares Gouden Kookboek 2019 Indo Rock, heb ik helaas niet bijgewoond, omdat het gelijktijdig met de lezing van Claudia Roden was. Roden, ook wel als een levende legende in de Internationale culiscene geduidt, heeft naast haar prachtige oeuvre een leuk stokpaardje: “Tell me what you eat and i will tell you who you are.” Fontaine uitgevers heeft haar boeken, waarin achtergrondverhalen een belangrijke positie hebben, opnieuw uitgebracht in een mooie uniforme uitgave. Behalve de rijke inhoud zijn ze nu ook nog eens een pronkstuk in de boekenkast.

 

Suriname

De gezellige zusters SuriMam (Moreen, Martha en Aretha) hebben inmiddels twee Surinaamse kookboeken uitgebracht: SuriMam Cooking en SuriMam Cooking 2. Deze staan vol lekkere Surinaamse recepten en verhalen. Niet alleen de Ind(ones)ische keuken maakt een flinke revival, dankzij de gezusters SuriMam (her)leeft ook de Surinaamse keuken.

Dit artikel geeft maar een glimp weer van het Foodiefestival, waar ik weer enorm van heb genoten. Met dank aan Joke Mammen voor de uitnodiging. Hopelijk tot volgend jaar!

 

FOLLOW ME