Lekker Thuis – Alison Roman

Alison Roman is geboren in Los Angeles en woont in Brooklyn, New York, VS. Ze schrijft voor het blad Bon Appétit en is daar culinair hoofdredactrice geweest, evenals bij BuzzFeed. Haar werk verschijnt regelmatig in de New York Times. Alison is de auteur van Lemons, een uitgave van Short Stack Edition, en Bijzonder Simpel (2020). Ze heeft beroepsmatig gewerkt in de keukens van onder meer Momofuku Milk Bar in New York en Quince in San Francisco. Ze is ook actief op YouTube met kookvideo’s, waar ik haar voor het eerst “ontdekte” door haar beroemde gerecht ‘The Stew’.

 

Lekker Thuis van Alison Roman heeft – evenals haar kookboek Bijzonder Simpel – een wauwfactor. Origineel, gedurfd en bovenal boordevol verschrikkelijk lekkere gerechten. De kleurenfoto’s spreken tot de verbeelding, en haar humorvolle verhalen versterken het leesplezier. Ik was al groot fan door haar YouTube-kookvideo’s, en door haar boek Bijzonder Simpel, waaruit ik een van de allerlekkerste zalmgerechten ooit maakte. Toen ik laatst uit Lekker Thuis een kipgerecht en een groentegerecht maakte, vulde de keuken zich met verrukkelijke geuren. Door de onconventionele manier van combinaties – Roman is een kruiden/specerijen tovenares – krijg je een geur- en smaakexplosie waar je u tegen zegt. Ze tilt op deze manier simpele ingrediënten naar een next level, net lekkerder en beter dan je zou verwachten. Haar beide boeken zijn me nu al dierbaar, ik wil op den duur alles gekookt hebben wat er aan recepten staat. 

 

Uit Lekker Thuis koos mijn gezin om te beginnen dus kip, en dan ook nog specifiek Kip van de bakplaat met paprikarub en citroen. Door de eenvoudige receptuur, simpel stappenplan en de belofte van veel smaak had ik al fijne voorpret. Roman is heerlijk pretentieloos, wars van cheffie gedrag en grootdoenerij, waardoor ze mij als thuischef bijzonder op mijn gemak stelt. Ik kreeg dus het gevoel van ‘let’s do this’ en ‘yes, i can’. En ik kon het, en durfde zelfs in plaats van een gevlinderde kip lekker eigenwijs scharrel braadpoten te gebruiken, easy peasy.

 

Wat nog makkelijker was, ik voelde me dus al enorm op mijn gemak, was dat ik de venkelzaadjes aanpaste in gemalen venkelzaad. Waarom? Omdat ik hoogstwaarschijnlijk nog een luiere kok ben dan Alison. Waarom zou ik de moeite nemen om venkelzaadjes fijn te malen of te vijzelen als ik een potje gemalen spul voor het grijpen heb?! Ik denk dat Alison hier vast geen probleem mee zal hebben, want ze is ook van de freestyle en heel erg easy going, dus …

 

Alison Roman

 

In kort bestek deed ik dus het volgende en kreeg een verbluffend smakelijke en malse kip. Het is overigens een gerecht dat 2 of 2,5 uur in de oven moet, low and slow. 

 

Begin met het deppen van de kip (of braadpoten zoals ik dus had) met keukenpapier, leg in een ovenschaal en wrijf/smeer de rub in alle plooitjes en hoekjes. Deze rub maak je vooraf door 2 el (gemalen)venkelzaad, 1 el scherp paprikapoeder, 1 el grof zeezout, 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl versgemalen zwarte peper, 2 fijngeraspte tenen knoflook, 60 ml olijfolie in een schaaltje te mengen. Zoals ik schreef week ik af van het malen van de venkelzaad en bespaarde een paar minuten tijd. Snijd 2 citroenen doormidden en leg de stukken bij de kip. Schuif de bakplaat of ovenschaal, afhankelijk wat je voor het grijpen hebt, in een reeds voorverwarmde oven (165 graden). Bedruip na een uur de kip met het druipvocht en laat lekker verder garen.

 

Tip van Alison: gooi het overtollige druipvocht niet weg, maar giet het over de kip, gebruik het om Mashed Potatoes op te peppen, haal er knapperig brood doorheen of schep het om met groenten voordat je die snel roostert om bij de kip te serveren. Wij hebben genoten van dit kipgerecht, verslavend lekker! (Als je van kip houdt)

 

Ik maakte ook haar Gebakken aubergine met harissa en dille. Bij gebrek aan dille in de keuken gebruikte ik peterselieblaadjes. Groenten zijn sterk vertegenwoordigd, maar een goede steak en vis ontbreken gelukkig niet. Als flexitariër is dit een boek om het jaar rond te gebruiken.

 

https://www.shyamaculinair.nl/kookboeken/review-bijzonder-simpel-alison-roman-unieboek-het-spectrum-bv/

 

Ze tovert zelfs de saaiste groenten en fruitsoorten om in watertandend lekkere creaties. Voor Alison dus geen schaal vol waterige aardbeien, blokjes meloen en gehalveerde druiven. Zij tilt werkelijk alles – vlees, vis, kip, groenten en fruit – naar een hoger niveau. Neem bijvoorbeeld haar suggestie voor een meloen: bestrooi met fijngeknipte bieslook, besprenkel met goede olijfolie en een heleboel gemalen zwarte peper … kom er maar op, en dit is juist zo typerend voor haar kookstijl.

 

Uiteraard is ook dit boek weer overzichtelijk ingedeeld, met een onderverdeling in categorieën uit de voorraadkast: zoutig spul, pittig spul, krokant spul, vettig spul, zurig spul. Daarna komen de smaakmakers aan bod, van chrunchy chili-olie tot pickles en pekelwater. Waar ze ook grote waarde aan hecht en goede tips voor heeft is Vers broodkruim, want gekocht paneermeel vergelijkt ze, hoe hilarisch, met de vloer van een strandtent haha. Dit boek is een dikke vette aanrader, vol met 125 recepten voor moeiteloze maar indrukwekkende gerechten. De rangschikking in Groenten, Mes en Vorksalades, Fruitsalades, Hartige Ontbijtjes, Granen Peulvruchten en zo, Vis, Vlees en als afsluiter Zoet maakt het extra makkelijk. 

 

Ik raad dit kookboek dan ook van harte aan en tip het ook als kado voor feestdagen, verjaardagen of zomaar om een (thuis)chef te verrassen. 

Veel lees- en kookplezier. 

P.s. lees ook mijn recensie/review over Bijzonder Simpel  

Lekker Thuis – Alison Roman | uitgeverij Spectrum | Hardcover, 304 blz. | € 27,99 

 

FOLLOW ME