Gouden Kookboek 2021

The day after …fijn nagenoten van alle indrukken die Frank en ik gisteravond opdeden tijdens de Avond van het Kookboek in Amsterdam. Het was een super gezellige én heerlijke culinaire avond in restaurant Droog, in samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, wellicht breder bekend als CPNB.

 

Gouden Kookboek 2021

 

De sympathieke eigenaar van Droog, Sarriel Taus, is naast gastheer tevens één van de vijf vakjuryleden voor het Gouden Kookboek 2021. Hij reeg de avond met tussenpozen aaneen, met ruimte voor Eveline Aendekerk, directeur CPNB, alsook voor de andere juryleden. 

 

Gouden Kookboek 2021

 

In de vakjury 2021 zitten culinaire fijnproevers en lezers: 

  • Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer)
  • Bart van Aken (boekverkoper van het jaar in 2013, zaakvoerder van catering Chère Jeanne), 
  • Sarriel Taus (eigenaar van restaurant Droog) 
  • Anke Hermkes (marketeer bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven, met als specialisatie kookboeken). 
  • Nadia Zerouali is voorzitter van de vakjury (voormalig winnaar van het Gouden Kookboek 2017)

 

Gouden Kookboek 2021

 

Ook de winnares uit 2020, Yvette van Boven, betrad even het podium. Ze kreeg de lachers op haar hand met de hilarische tekst ‘Fucking made in Ireland’ op haar shirt. Yvette heeft Ierse roots, dat moge nu dus extra duidelijk zijn! De sfeer zat er al goed in, en deze kwinkslag was een leuke toevoeging.

 

Gouden Kookboek 2021

 

We zaten gerieflijk aan lange mooi gedekte tafels, waar de wijn rijkelijk vloeide, onder begeleiding van sommelier Milton Verseput. We genoten bij binnenkomst van een lekkere Cava, waarna de keuze aan tafel tussen rood en wit. Frank ging voor de Carignan (rood) en ik voor de Viognier (wit). Deze bio-dynamische wijnen van Neleman zijn vegan, organisch, CO2 neutraal en proefondervindelijk goedgekeurd door ons!

 

Gouden Kookboek 2021

 

De lange tafels werden door de cateringmedewerkers van Stickup Indofood (https://www.stickup-indofood.nl) binnen no-time gevuld met schalen verrukkelijk geurende Ind(ones)ische gerechten. We smulden van al het heerlijks , ondertussen luisterend naar de juryleden die de genomineerde boeken en auteurs onder de aandacht brachten. 

 

Gouden Kookboek 2021

 

De 5 genomineerden zaten in spanning, wie o wie krijgt het Gouden Kookboek?! 

  • De bijbel van de Indiase keuken (Carrera Culinair) van Paulami Joshi
  • Een Kookboek (Lannoo / TerraLannoo) van Seppe Nobels
  • Homakase (NijghCuisine) van Oof Verschuren
  • Toko Lo (Carrera  Culinair / Overamstel) van Lola van Ruler
  • Job & Perry: een klootzakproof kookboek (Carrera Culinair / Overamstel) van Job Pattinasarany & Perry de Man

 

 

En toen kwam eindelijk de verlossende zin: ‘… en de winnaar van het Gouden Kookboek 2021 is …’ We weten inmiddels dat onze Zuiderbuur Seppe Nobels de gelukkig is die met zijn Een Kookboek het Gouden Kookboek 2021 in de wacht heeft gesleept!

 

 

De intro uit het juryrapport*:

‘Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met: “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het best tot hun recht komen.’

 

We genoten nog even na met koffie en een lekker dessertje voordat we terugreden naar Den Haag. Met dank aan CPNB voor de uitnodiging. 

* Lees hier het gehele juryrapport 

Let op: de kookboekenweek is vandaag, 5 november, gestart en loopt tot en met 14 november a.s.  Check de site van je favoriete boekhandel voor leuke acties en eventuele activiteiten in het kader van deze kookboekenweek. 

FOLLOW ME