Een bijzonder indrukwekkend boek. Gegarandeerd genot voor visliefhebbers!

                                                      Shyama Culinair

 

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan VIS, het mooie lijvige kookboek van Gaël Orieux. Hij maakte dit in samenwerking met Julien Bouré (culinair schrijver en lifstylejournalist, tevens redacteur van dit boek) en Jean-Claude Amiel (fotograaf). Gaël Oriex is van Bretonse afkomst en kwam derhalve al jong in contact met de kust en later ook met de zeebodem. Zijn Parijse restaurant Auguste is als eerbetoon vernoemd naar Escoffier, waar hij o.a. werkzaam was.

 

Dit oogstrelende visboek van Orieux is gerust indrukwekkend te noemen. Het bevat naast 90 verrukkelijke vis-, schaal- en schelpdierrecepten een behoorlijke dosis informatie. Maar liefst 70 soorten vis komen letterlijk in kleurrijke foto’s in beeld, inclusief de Latijnse benaming. Ik vind het als visliefhebber bijzonder interessant om te lezen over verschillende vissoorten, waar ze voorkomen op de wereld, hun leefgebied, over wild of kweek, het beheer van de visstand, het beste seizoen voor de vangst, gefileerde vis, zout, de culinaire toepassingen en de perfecte bereidingstijden. En ook om meer te weten over diepgevroren vis, die dus duidelijk ten onrechte een slechte naam heeft.

 

Vis Kookboek

 

Het hoofdstukje Smaakmakers en groenten uit zee is een belangrijke touch voor de (thuis)kok met eetbaar zeewier, bottarga en zeekraal. De exquise recepten die echt watertandend lekker zijn gefotografeerd zijn onderverdeeld in Fine Dining, Exotisch, Gerookte Vis en Diversen. Onder die kopjes staan weer onderverdelingen, met de bladzijde vermelding erachter, zodat je je niet een ons door hoeft te bladeren. In de bijlagen staan alternatieven voor vissen, waaronder ook conserven als ansjovis en sardines, en als voorbeeldje uit het ruime aanbod, vissen met een roze huid zoals rode zeebrasem en pagrus. Handig om te lezen en zodoende te variëren met vissoorten. Duidelijk is dat er heel goed is nagedacht om dit boek super toegankelijk te maken voor de lezer/thuischef, chapeau!

 

Uiteraard zijn de recepten voor mij als culinair liefhebber een formidabele catch. Rode Schorpioenvis, Gevlekte Lipvis, Haring, Kreeft, Oesters, Langoustines, Scheermessen, Harder, Tapijtschelpen, Spinkrab en ga zo door … het ene recept nog mooier dan het andere. Meerwaarde vind ik dat er niet al teveel ingrediënten nodig zijn om een fraai gerecht te maken. De vis raakt niet ondergesneeuwd in drapjes en drupjes, maar blijft in elk gerecht de hoofdrolspeler!

 

Ik kan hier nog wel even over doorschrijven, maar dan is voor jullie als lezers de lol eraf. Ben je visliefhebber, dan is dit boek echt een waardevolle aanbeveling. Ik weet zeker dat iedere pescotariër hier enorm veel lees- en kookplezier aan zal beleven. Laat je het me weten? Ben benieuwd naar je reactie, lieve lezer.

 

Vis – Gaël Orieux ~ Julien Bouré ~ Jean-Claude Amiel | Terra Publishing | Hardcover, 383 blz. | €45,-

 

FOLLOW ME