Of ik mee wilde doen met een Italiaanse proeverij via Zoom? Natuurlijk, graag zelfs. Deze leuke invitatie kreeg ik van de Italiaanse Kamer van Koophandel, oftewel the Italian Chamber of Commerce in Nederland. Via Nicoletta Brondi (Secretary General) ontvingen alle deelnemers een mooi pakket met Italiaanse producten uit het bergdal Valtellina, in speciale koelhoudende verpakking.

 

Valtellina ligt in één van de meest noordelijke bergprovincies van Italië, in het hart van de Alpen. Naast toeristisch trekpleister voor met name skiliefhebbers en wielrenners staat deze streek ook bekend om haar ambachtelijke producten. Na een welkomstgroet door Nicoletta en de introductie door Paolo Pavan, President van de Italiaanse KvK voor Nederland, startte het programma met informatie en aansluitend de proeverij.

 

Italie Eten Koken

 

Marco Chiapparini (over wie verder in mijn bericht meer info staat) deed voor hoe we thuis de heerlijke, aan de lucht gedroogde, Bresaola (rundvlees) en dito kaas, in combinatie met lokale prijswinnende DOCG rode wijnen, het beste konden proeven. Hij vertelde veel over de dieren, de productie en over smaakcombinaties. Belangrijk is ook de dikte van de plakken Bresaola, hoe dunner hoe beter te proeven. Een snijmachine is dus handig, maar heb je die niet, dan voldoet een scherp mes en een goede snijtechniek ook. Al is het verschil wel merkbaar, aldus deze meesterproever.

 

Eten Koken Italie

 

De producten:

  • Luchtgedroogde Bresaola Della Valtellina L.P.G. / Del Zoppo
  • Bresaola Della Valtellina I.G.P.
  • Kaas: Valtellina Casera 180
  • Kaas: Bitto D’Annata
  • Rode Wijn: Casa La Gatta 2016 Valtellina superiore PDO / Nebbiolo druif / op dronk van 2019 tot 2022 / 12 mnd gerijpt in eikenhouten vaten / perfect met Pizzocheri en andere type pasta, luchtgedroogde Bresaola en kaas. 12,5% vol.
  • Rode wijn: Caven al Carmine 2013 / Nebbiolo druif, lokaal bekend als Chiavennasca / deze wijn kan wel tot 10 jaar worden bewaard, mits onder de juiste condities / matcht goed met rood vlees, gebraad, stoofschotels en oude kaas. Door de complexiteit een goede combi met het vettige van de Bitto kaas.

 

Italie Koken Eten

 

Ik eet doorgaans niet graag vleeswaren, dus enigszins schoorvoetend nam ik, na eerst eraan geroken te hebben, een hap van een plak Bresaola. En tjongejonge, wat een verrassend lekkere zachte structuur en smaak, met een lichte vleug knoflook erachteraan.  Echt heerlijk, en heel anders dan ik had verwacht. Kijk, dit vind ik dus de meerwaarde van zo’n proeverij, dat ik iets leer waarderen waar ik niet zomaar aan zou zijn begonnen. Als een echte kaaskop kan ik de beide kazen 100% aanbevelen, heerlijk van structuur en smaak en naar mijn idee minder zout dan onze Hollandse kazen. Beide wijnen zijn een harmonieuze aanvulling op de hapjes, en dus ook dik in orde en aanraders voor liefhebbers van stevige rode wijnen.

 

Valtellina Italie Shyama Culinair

 

Dit event, met als doel het promoten van authentieke Italiaanse producten, is georganiseerd en gefinancierd door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door de samenwerking met de Italian Chamber of Commerce van Sandrio en de FoodDistrict van Valtellina kregen we via foto’s en een bijgeleverde DVD een mooie inkijk in de streek èn de ambachtelijke culinaire producten.

 

Marco Chiapparini werd geboren in Tirano (SO) in 1976. Ondanks zijn jarenlange verblijf in het buitenland heeft hij een sterke band met zijn regio Valtellina behouden en neemt vanuit zijn beroep ook vaak deel in de jury van nationale en internationale proeverijen. Daarnaast geeft hij ondermeer ook les aan Hotelscholen etc. Ik vond het een hele fijne ervaring om de food-winepairing mee te beleven en te genieten van de smaak van de kazen, de bresaola en uiteraard de heerlijke wijn.

Leuk detail, door deze proeverij en de kennismaking met Valtellina, is dat ik niet kan wachten tot corona voorbij is om daar op vakantie te gaan met mijn gezin. Prachtig om op deze manier, na onze vakanties in Toscane, Umbrië en dorpen bij het Gardameer nog een mooie reisbestemming te ontdekken. Grazie Mille Italian Chamber of Commerce!

 

Voor meer informatie over deze heerlijke producten klik hier.