BAZAAR | SABRINA GHAYOUR | GOOD COOK

 

Vier op een rij

Bazaar is inmiddels het vierde kookboek op rij van Sabrina Ghayour die, mede door haar voorgangers Persiana, Sirocco en Feasts, te boek staat als ‘The golden girl van de Perzische keuken’.

 

Carnivoren, flexi- en vegetariërs

Als ik mijn ogen sluit en aan het woord ‘bazaar’ denk, zie ik traditionele oosterse markten van vervlogen tijden voor me, rumoerige, bedrijvige plekken vol met allerlei kleurrijke produkten, aldus Sabrina in Bazaar. Ze zag zichzelf als een van de grootste carnivoren, en had nooit gedacht een boek vol vegetarische recepten te schrijven. Derhalve heeft ze Bazaar geschreven met juist de verstokte vleeseters in gedachten, vanwege de hulp en inspiratie die deze groep wel kan gebruiken om meer kleurrijk vegetarisch eten op tafel te zetten. Daarnaast is het boek uiteraard ook voor flexitariërs en vegetariërs een grote inspiratiebron.

 

Kleurrijk

De vegetarische recepten uit het Midden-Oosten in Bazaar zijn net zo kleurrijk als Sabrina zich herinnert van de lokale markten, en het boek straalt deze gezellige sfeer uit door de mooie foto’s. Sabrina’s doel is om met slechts een paar ingrediënten zoveel mogelijk smaak te creëren, dus perfect voor thuiskoks die (nog) niet zo bekend zijn met het gevarieerd werken met groenten.

 

 

Kennismaking

Ik maakte kennis met Sabrina tijdens de afgelopen Bookstoreday bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Ik vond haar direct een warme persoonlijkheid met een dosis gezonde nuchterheid die haar siert. Iedereen die langskwam werd getrakteerd op heerlijke gerechten en een drankje die Sabien Bosman (van Staal kookt op locatie) aan de hand van recepten uit Bazaar had gemaakt.

Het smaakte allemaal even lekker en daarom kan ik volmondig zeggen dat dit boek een absolute topper is. We aten o.a. de gekruide rauwe groenten met kurkuma-komijnhummus; gebakken halloumi met rozenharissa; bietentaart met pistachenoten; courgette-sinaasappel-amandelcake met zoete yoghurt glazuur en dronken wodka met kurkuma en citroen. Sabien Bosman weet de gerechten tot in perfectie na te maken, ik hoop thuis op hetzelfde resultaat.

 

 

Recepten

Bazaar bevat, behalve een handig register, een keur aan receptuur, die is onderverdeeld in: lichte bites & gerechten om te delen; eieren en zuivel; soepen & andere troostrijke kommen; deegwaren; salades voor alle seizoenen; heerlijke hoofdgerechten; voedsel uit de voorraadkast; buitengewone bijgerechten én, last but not least, zoete lekkernijen die me doen watertanden, want ik ben een zoetekauw pur sang!

 

Wees creatief

Wees niet bang om te koken uit Bazaar, juist omdat Sabrina er in haar inleiding nadrukkelijk op wijst dat elk recept puur een suggestie is, waardoor je gerust creatief kunt zijn om te improviseren met kruiden en smaken. Maak je niet druk om pietluttigheden en geniet, want eten zou altijd een genot moeten zijn, zegt ze!

 

Bazaar | Sabrina Ghayour | Good Cook | € 25,95

FOLLOW ME