TABASCO bij Smokey Goodness

Afgelopen week volgde ik via social media de berichten/foto’s van Colette Klautz, eigenaresse bij CK Media Promotions. Ze was met een groep naar het Amerikaanse Avery Island (Louisiana), de thuisbasis van de beroemde pittige saus Tabasco. Dit bracht me meteen terug naar de Flavor Labs (proeverij) inclusief vurige lunch bij Smokey Goodness in Delft. Ondanks dat deze stoere zaak op een steenworpafstand van mijn woonplaats Den Haag staat, was ik er toch voor het eerst. Eigenaar Jord Althuizen, Neerlands BBQ-koning en kookboekenauteur gaf ons, samen met zijn bevlogen team, een culinair gevulde middag vol interessante informatie over Tabasco.

 

Vakmanschap en het proces

Het Tabascobedrijf bestaat reeds 150 jaar. Aan de klassieke productiewijze en vakmanschap wordt niet getornd. Strenge controle vanaf de selectieve handmatige peperpluk, het fijnmalen en mengen met Avery zout tot aan het jarenlange rijpen op eikenhouten vaten. Na inspectie volgt dan de (ver)menging met gedistilleerd azijn. De saus wordt verder (af)gemaakt volgens een geheim recept, maar zeker is dat er geen toevoegingen aan te pas komen. Ze zijn dus zonder suiker, bevatten geen koolhydraten, gluten of conserveringsmiddelen. Een puur product dus met peper en zout, met multi toepassingen en ook geschikt voor vegans.

 

Tabasco Flavor Lab

 

Soorten Tabasco

Tabasco saus varieert in vier hitteprofielen, oplopend op de schaal van Scoville (meet de heetheid van pepers en sauzen). Het etiket op de flesjes geeft al aan wat je kunt verwachten. De groene variant is de mildste op basis van jalapeños, waarna het oploopt in hittegradatie. Ik kan de derde en vierde fles liever mijden, erg pittig door de habaneropepers. De vierde, Tabasco Scorpion, is voor de echte diehards. En dan is er ook een nieuwe Oosterse variant, de East meets West versie: Tabasco Sriracha. Ideaal voor een Aziatische touch bij dito gerechten/hapjes.

 

Toepassing

Tabasco is een smaakvolle oppepper die zeer veelzijdig toepasbaar is. In cocktails en mocktails, soep, bbq vlees, vegan gerechten, èn zelfs in zoete (na)gerechten. Tijdens de lunch hebben we een aantal van deze toepassingen kunnen proeven. Conclusie: heerlijk èn bovenal verrassend. Door beheerst gebruik bleef ik gevrijwaard van vlammende zweetaanvallen. Absoluut de moeite waard om thuis verder mee te experimenteren, vooral voor mijn echtgenoot die dol is op gepeperde kost. En houd je, net als ik, niet van al te pittig? Neem dan de mildere varianten, want er is voor ieder wat wils is het ruime aanbod.

 

Tabasco Flavor Lab

 

Sfeerimpressie

Zie hier de foto’s van de heerlijke mocktail met tabasco (verrassend lekker!), de tabasco proeverij, puur als saus alsook met hapjes. O.a. couscous met feta, limoen en groene tabasco, een gegrilde oester, bruschetta met hummus, courgette en gebakken bessen. Aansluitend een heerlijke lunch, met bij ieder gerechtje tabasco. Ik vond de zalm, de getrancheerde tomahawksteak en het verrassend licht pittige mango-ijs het lekkerst.

 

Tabasco Flavor Lab

 

Bij deze nogmaals mijn hartelijke dank aan Colette, Jord en de attente keukenbrigade bij Smokey Goodness!

 

YOU CAN FOLLOW ME