De Smaak van de Sawa

Tahoe telor, Ajam pedis, Atjar van zuurkool, Ikan Sawa, Rendangkroket, Tjendol anders … dit is maar een glimp uit de Ind(ones)ische recepten die je in de Smaak van de Sawa tegenkomt.

 

East meets West

Betty van Enst is voorstander van authentieke recepten en kookt met een mix van Indonesische en Ambonese invloeden. Haar schoonzoon Allard Sieburgh daarentegen benaderd deze exotische keuken liever op een vernieuwende manier. Naast hun eigen recepten strijden ze in een verrukkelijke culinaire battle. Ze maken dezelfde gerechten, zij op de originele manier en hij in een eigentijdse uitvoering. Allard, eerder werkzaam geweest als sommelier, geeft ook tips voor ‘passende’ wijnen bij de gerechten en onthult een wijnmysterie.

 

Voor ieder wat wils

Maar liefst vier generaties passeren in dit boek, waardoor het verleden en heden aan elkaar geregen wordt. Kleurrijke illustraties van de Sawa (rijstvelden) sieren het begin en eind. De kleurenfoto’s zorgen niet alleen voor de visuele sfeer, maar doen ook watertanden! Doordat er in de Aziatische keuken van oudsher veel plantaardig werd/wordt gekookt, is een flink tal recepten ook geschikt voor vegetariërs (herkenbaar aan een symbool).

 

Compilatie Foto's uit Smaak van de Sawa

 

Meer dan een kookboek

Betty en Allard ontmoette ik eerder dit jaar bij de waanzinnig gave boeklaunch van sterrenchef Pascal Jalhay (onderstaande foto maakte ik toen van hen). Hun booklaunch vond onlangs plaats bij de Tong Tong Fair, jammer genoeg voor mij nét de dag nadat ik er voor een PersTour was. Bijzonder fijn dat ik toch een recensie-exemplaar heb mogen ontvangen. Ik vind dit een prachtig uniek boek, door de combinatie van verhalen, persoonlijke foto’s en verrukkelijke recepten.

 

Foto gemaakt tijdensbijeenkomst Baru Belanda

Beleving

In Betty’s gastvrije Smaakstudio De Sawa (Delft) verwennen ze hun gasten graag met een mix van traditionele gerechten/smaken en moderne kooktechnieken, vergezeld van een goed glas wijn. Met dit boek maak je van je eigen keuken ook een exotische smaakstudio.

 

Smaak van de Sawa – Van Betty naar Allard | Nico Jouwe en Inge van der Helm i.s.m. Allard Sieburgh en Betty van Enst | Jan Helderman | Uitgever Ef en Ef Media. Hardcover €30,- In alle boekhandels, ook online, te bestellen ISBN|EAN nummer 978-90-821285-3-6 (NUR 441)

 

FOLLOW ME