STRUDEL + KNÖDEL – DE MODERNE DUITSE KEUKEN | ANJA DUNK | NIJGH CUISINE | NIJGH & VAN DITMAR

Wereldburger

Anja Dunk is een freelance-kok die voornamelijk cateringklussen doet bij grote evenementen en partijen, en heeft een nogal interessante geschiedenis. Geboren in Wales uit een Duitse moeder en een Welsche vader woonde ze niet alleen in Wales, maar ook in Duitsland, Afrika en Zuidoost-Azië. Ondanks de culinaire verrijking uit deze verschillende culturen ligt haar hart toch bij de Duitse keuken. Dit heeft alles te maken met haar moeder, die het haar en haar broer met de paplepel heeft ingegoten.

 

De smaak van thuis

Anja: “In Wales ben ik thuis, maar het eten waar we mee zijn opgegroeid is sterk geworteld in Duitsland, want bij ons kwamen elke dag Duitse gerechten op tafel.” Zelf zet ze deze culinaire traditie nu op haar beurt voort in haar eigen gezin, met dezelfde associatie die haar moeder had tussen voedsel en het thuisgevoel.

 

Culinaire Signatuur

Bij Duits eten ben je al snel geneigd te denken aan vette bratwurst en veel bier. Anja Dunk verandert mijn beeld succesvol met haar prachtige kookboek Strudel + Knödel. Hierin zie je een  flinke opfrisser van klassiekers uit de Duitse keuken en recepten van haar oma en moeder: het minderen van suiker en de witte variant vervangen door bruine rietsuiker; braadvet vervangen door olie/boter; korter koken van groenten voor een lekkere knapperige bite; veel minder vlees in de receptuur. Dit alles draagt bij aan eigentijdse, smaakvol gekruide gerechten die de Duitse keuken ‘vernieuwd’ op de kaart zet.

 

Strudel + Knödel en meer …

Zoals de titel aangeeft kun je flink wat lekkere recepten voor strudel en knödel/nudel (oftewel knoedels bij ons in NL) verwachten. Wat denk je van lekkere witvisknoedels met een stoofpot van courgette en dragon (blz. 140). Mij klinkt het heerlijk in de oren en de foto is ook, overigens net als de andere foto’s, een eyecatcher. Saillant detail, Anja heeft alle foto’s zelf gemaakt en alle keukengerei en servies is uit jaar eigen verzameling die ze dagelijks thuis gebruikt. Deze persoonlijke touch maakt het boek wat mij betreft extra leuk.

Say Cheese

Mij kun je wakker maken voor Cheesecake, des te leuker om te ontdekken dat Anja’s recepten voor Hartige Cheesecake met citroen en Marjolein en haar Omi’s Hartige Cheesecake er lekker uitzien en goed na te maken zijn thuis. Er staan ook veelzijdige recepten met Quark (kwark) en karnemelk in haar boek. Kwark is een zachte kaas die wordt gemaakt van gefermenteerde karnemelk en zowel in hartige als zoete gerechten wordt gebruikt door Anja. Kwark uit de oven, ook al zo’n makkelijk en verleidelijk recept, hmmm.

 

Duurzaam

Niet alleen minder vlees eten is duurzaam, maar ook het conserveren van groenten en fruit in potten om verspilling tegen te gaan, wat juist nu weer sterk in zwang is. Hierover gaat een van haar leuke verhalen waar het boek mee doorspekt is. De specifieke anekdote over haar herinnering aan de kelder en voorraadkast zweeft als een (horrorfilm voor mijn ogen 🙂 ) De duurzaamheid zit ook in het koken met wat de seizoenen bieden, ook al een herkenbaar feit!

 

Revival

Al met al is Strudel en Knödel met meer dan 200 recepten een ‘vette’ aanrader voor de culi-liefhebber. Deze revival van de Duitse keuken zal niet onopgemerkt blijven, daar is dit boek gewoon te leuk voor!

 

Strudel + Knödel | Nigh Cuisine | Nijgh & Van Ditmar | €32,50

 

FOLLOW ME