Voor de lezers die Charlotte Kleyn nog niet kennen is hier een korte intro. Charlotte is van beroep Culinair Historica. Ze schreef met haar vader Onno Kleyn het boek Luilekkerland*, 400 jaar koken in Nederland, dat in 2018 verscheen. Ze combineert haar baan als conservator van de Gastronomische collecties bij het Allard Pierson (UvA) met culinaire teksten/recepten in kranten en magazines. Tevens publiceerde ze onlangs haar eerste soloboek TREK, met als onthullende ondertitel Eten onderweg – Toen en Nu. Dat ze hiervoor behoorlijk wat research heeft gedaan spat van de pagina’s af. Ze deed o.a. veldwerk bij de scouts, op een marineschip en bij een vliegtuigcateraar. Haar nieuwsgierigheid naar het eten van vroeger en nu bracht haar in musea en archieven, en ze deed een beroep op experts in verschillende relevante disciplines.

 

Waren alle geschiedenisboeken maar zo vlot geschreven! Al lezend is het alsof Charlotte als gids met je meereist. Ze neemt je mee op de VOC-reizen, laat je het krappe snoeihete kombuis van de scheepskok zien, toont de tonnen met slap bier en rottend water, en laat de standenverschillen zien tussen de zeelui en onderling bij de passagiers. (Een soort upstairs downstairs, maar dan op zee). Reizen maakt hongerig, dus of het nou te land, ter zee of in de lucht is, er moet worden gegeten en gedronken. Er komen veel thema’s aan bod (incl. foto’s en illustraties), van pelgrims tot padvinders, de marine en de VOC, bermtoerisme, het nog steeds geliefde picknicken, enzovoorts. Ik heb me kostelijk vermaakt met de beste klassieke picknickkost van de beroemde Amerikaanse eetschrijfster Fisher: een hambaguette waar je letterlijk een kwartier op moet zitten broeden! Volgens Fisher doet het broeden op de sandwich iets mysterieus maar essentieels voor de speciale smaak …

 

Dat dit boek ver staat van droge geschiedenisboeken is mede te danken aan Charlotte’s vlotte en vrij humoristische schrijfstijl. Zo vertelt ze anekdotes met leuke kwinkslagen en staat het boek vol met recepten waar ze een eigentijdse draai aan heeft gegeven. Gelukkig maar, want onze moderne smaak strookt niet meer met die van vroeger …. Tussen de ruim vijftig recepten, helaas zonder foto’s, staan ook haar eigen favorieten opgenomen: o.a. Parmentier 2.0 (geroosterde prei met aardappelpuree en citroen-knoflookboter), als ook haar geliefde Pasta. Deze persoonlijke inbreng maakt dat TREK, bomvol historische kennis, toch licht verteerbare kost is. Je leest niet alleen over de ontwikkeling van ons eet- en drinkgedrag, maar veel meer eromheen. TREK vergroot dus niet alleen de eetlust, maar ook de reislust. Fijn voor na de Lockdown…!

 

* Mijn review van Luilekkerland kun je hier lezen.

TREK – Charlotte Kleyn | Nijgh & Van Ditmar | Paperback, 208 blz. | €25,-