Stedenlust is een boek dat je doet wegdromen naar … juist, wereldsteden. Niet alleen binnen Europa (incl. Nederland), maar ook ver daarbuiten, tot naar het verre Japan, het land van de rijzende zon. Dit boek, dat door crowdfunding (van meer dan 1200 mensen) tot stand is gebracht, is niet alleen een geweldige ‘troost’ tijdens de lockdown, maar ook een fijne inspiratiebron voor wanneer we weer vrij mogen reizen. Ga er lekker voor zitten, pak een lekker drankje en hapje en dompel je onder. De time to momo-locals (bekend van de stedengidsen en hun gelijknamige online site) nemen je mee op een veilige, hongerig makende reis.

 

Stedenlust is niet alleen een fraai en bijzonder kleurrijk kijkboek, maar ook een dito kookboek. Een indrukwekkende lijst namen met professionals uit verschillende disciplines staat achter in het boek, van o.a. fotografen, de time to momo-locals en Tal Maes. De 44 lekkerste recepten van de locals zijn (in de inhoudsopgave) onderverdeeld in Lunchgerechten, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Desserts & Zoet alsook Drinks. Verder handige Menusuggesties vol variatie voor een dag vol power, een Iberische borrel met port-tonic, een Italiaans diner voor twee, Summertime met vrienden, een Zondagse familielunch en een Hoofd- en Nagerecht voor de Kortste-dag-van-het-jaar. Het moge duidelijk zijn dat je gerechten eet en drankjes drinkt uit de diverse steden die aan bod komen in Stedenlust.

 

Wees creatief en gebruik de menusuggesties als voorbeeld om de recepten naar eigen inzicht in te delen, zodat je eet en drinkt waar je zin in hebt. Drink een lekkere aperitief zoals ze in Parijs doen, en maak bijv. Moussaka met linzen, champignons en feta. Bij ieder gerecht staat een verhaaltje/toelichting van de betreffende time to momo-local, en bij deze Griekse ovenschotel beschrijft local Marleen in Athene het als volgt: “Helemaal hip en echt superlekker is deze moussaka waarbij het gehakt vervangen wordt door gekookte linzen. …. “. Of Caponata Napoletana – niet te verwarren met de Siciliaanse caponata met aubergines – een kleurige tomatensalade die wordt geserveerd op friselle, keihard dubbelgebakken brood. Dit brood is lastig verkrijgbaar in Nederland, een goede vervanger is gegrild stokbrood.

 

MOMO

 

Door deze leuke toelichtingen en de verhalen krijg je een fijne feeling met de steden, en vast en zeker plezier bij het bereiden van de gerechten. Geniet van de mooie foto’s, snuif wat instant sfeer en cultuur op, lees over de steden, restaurants en beroemde chefs als Ottolenghi, Jamie Oliver en anderen. Maak een wishlist met welke steden je in de toekomst (nog) wilt bezoeken, en welke lekkere gerechten en drankjes je thuis gaat maken. Stedenlust is een boek vol fijne vibes en inspiratie, een mustread voor iedereen die verlangt naar een leuke stedenreis!

 

STEDENLUST- kookboek van je favoriete steden | auteurs: alle time to momo-locals | Bewerking receptuur en fotografie: Tal Maes | Uitgever Mo’media | Hardcover, 240 blz. | Prijs € 30,-

 

FOLLOW ME