Francofiel pur sang

De makkelijke Franse keuken is inmiddels het 14e (!) kookboek van Karin Luiten. Deze culinaire koningin, voorvechter van koken zonder pakjes en zakjes, is een Francofiel pur sang. In dit mooie kookboek vind je naast een scala aan likkebaardend lekkere recepten – gefotografeerd door Harold Pereira – tal van smakelijke verhalen en anekdotes. Bijna al haar favoriete Franse recepten staan in dit boek, voor de overige Franse heerlijkheden waar hier geen plek meer voor was (het boek moet natuurlijk wel lekker in de hand blijven liggen!), verwijst ze op blz. 242 overzichtelijk naar haar andere boeken. Ook menusuggesties, Franse kookspullen, Franse culinaire souvenirs, brasserieën en een flinke dot leesvoer komt aan bod. Wijntips door Onno Kleyn plus een QRcode voor een playlist met verwennerij voor de oortjes completeren het geheel …

 

Laagdrempelig!

Je hoeft overigens geen die-hard Francofiel te zijn om te genieten van haar heerlijke recepten, want haar doelgroep is iedereen die van lekker eten houdt. De makkelijke Franse keuken bevat 134 recepten, onderverdeeld in de hoofdstukken Aperitief, Soep, Voorgerechten (en lunchgerechten), Vlees, Vis, Kaas, Groente, Aardappels (en rijst), Toetjes, Gebak en een serie basisrecepten. Ook aan vegetarische recepten is gedacht, en daarom deel ik er hier een van met jullie.

 

Karin Luiten Shyama Culinair

RECEPT

TARTELETTES PROVENCALES À LA TOMATE

Provençaalse tomatentaartjes (vegetarisch)

Dit recept kan ook met plakjes kant en klaardeeg, maar Karin prefereert kruimelig korstdeeg. (Het recept voor het zelf te maken deeg staat op blz. 229 in het boek)

Bereiden: 15 minuten (+ Deeg maken)

In de oven: 30-35 minuten.

Nodig:

  • halve portie basistaartdeeg of 1 rol pâte brisée
  • 200 g kleine kerstomaatjes
  • handvol kleine zwarte olijven zonder pit
  • 40 g geraspte belegen kaas (of gruyère)
  • 4 tl grove mosterd
  • 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.

Kwast 4 tartelettevormpjes (Ø 12 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Bekleed met het deeg, snij de randjes bij, prik de bodem in met een vork.

Smeer de mosterd erover uit. Bestrooi met kaas.

Snij de kerstomaatjes en olijven doormidden. Begin met de tomaten: zet rechtop met de snijkant naar boven langs de deegrand. Daarbinnen komt een rondje met olijven. Vul het hart op met tomaatjes.

Bestrooi met peper, zout en tijmblaadjes. Giet er een klein fliebeltje olie over.

Bak 30-35 minuten in de oven.

Lekker met: een rucolasalade met vinaigrette (blz. 230 in het boek)

 

Wijntip: Côtes de Provence Rouge

Hier hoef je je overigens niet per se aan te houden want, schrijft Karin, de Fransen drinken over het algemeen, heerlijk ongedwongen, gewoon de wijn die ze zelf lekker vinden. Ik houd wel van die joie de vivre in La douce France!

 

De makkelijke Franse keuken – Karin Luiten | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | hardcover, 256 blz. | ISBN 978 90 468 2613 3 | €27,99

 

FOLLOW ME