Bestaat toeval? Ik stond net op het punt mijn spam-mail te wissen toen mijn oog viel op het bericht van Nathasja Schadron, die daar een week eerder per abuis in was beland. Ze vroeg of ik interesse had om haar autobiografie te lezen. Nou en of, ik ben van jongs af aan al bijzonder geïnteresseerd in spiritualiteit en mystiek, dus ik mailde Nathasja meteen terug. Morgen zal het vrede zijn gaat over Nathasja’s mystieke ervaringen die haar via een intense zoektocht – met behulp van deskundigen – stukje bij beetje terugvoerden naar een vorig leven.

 

Ik vind het onderwerp buitengewoon fascinerend, maar ben tegelijk ook sceptisch over het waarheidsgehalte van zulke verhalen. Want hoe bewijs je wat je voelt, droomt en ervaart? Ik dook dus met deze gedachte in mijn achterhoofd in haar verhaal, en al lezende verdween mijn scepsis. Ben ik dan zo snel te overtuigen, hoor ik jullie nu denken. Nee, juist niet, maar haar openhartige, en verre van zweverige vertelstijl deed me denken aan een ander soortgelijk verhaal dat ik eerder las: Morgan, een liefde van Bas Steman. Dat boek maakte een diepe indruk op me.

 

Mijn motto is ‘everything connects’ en hoe apart dat ook Nathasja met Bas Steman in contact kwam tijdens haar queeste. Nathasja had als kind een fijn en zorgeloos leven, en desondanks waren er momenten waarop ze onverklaarbaar angstig werd. Op latere leeftijd overleeft ze twee bizarre auto-ongelukken, waardoor ze zich steeds meer bewust wordt van de kwetsbaarheid van haar bestaan als mens. Na een verbroken relatie met haar grote liefde Marco, en het stranden van haar huwelijk met Paul, zit ze flink in de knoop met zichzelf. Met behulp van Cora, een holistisch therapeute, probeert ze haar verwarrende gevoelens op een rijtje te zetten en in perspectief te plaatsen.

 

Dit helpt haar orde op zaken te stellen, tot aan het schokkende besef dat haar huidige leven vervlochten is met die uit een vorig leven als verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Deze dame werd vlak voor de bevrijding van het naziregime door de Duitsers gefusilleerd. Terwijl Nathasja deze enerverende beleving ervaart, komen er steeds meer beelden bij haar naar boven. Saillant is dat Nathasja 26 jaar na de bevrijding in Vaassen werd geboren. Op dat moment van bevrijding werd elders in Nederland, in de duinen van Bloemendaal, een jonge vrouwelijke verzetsstrijder gefusilleerd. Is deze moedige vrouw gereïncarneerd in de persoon van Nathasja? Lees haar verhaal Morgen zal het vrede zijn en oordeel zelf. Ik ben wederom onder de indruk, net als eerder door het boek van Bas Steman (Morgan een liefde, lees de recensie hier).

 

Morgen zal het vrede zijn – Nathasja Schadron | Paris Books | paperback, 212 blz. | ISBN 9789493191570 | Prijs €20,-