Teamwork

Made by Koffietijd is een knap staaltje teamwork van de Koffietijdredactie, de ‘presentettes’ Loretta Schrijver, Quinty Trustfull en Pernille La Lau en last but not least de huidige Koffietijdkoks. Naast pater familias Caspar Bürgi, die al geruime tijd in Frankrijk woont met zijn gezin, hebben dus ook Jigal Krant, London Loy, Klaas van Winsen, Pieter Kok (what’s in a name…) en aansluitend patissier Hidde de Brabander hun bijdrage geleverd. Het voorwoord van hoofdredacteur Koffietijd Charlotte Martijn zet de toon voor dit heerlijke inspirerende boek. En fijn dat er meteen aan het begin staat wat handig is om te weten over dit kookboek, zodat je weet wat je op voorraad moet hebben, wat en hoe te preppen, etc.

 

Recepten

Uit ruim 2500 recepten van de afgelopen jaren Koffietijd is een mooie selectie van 101 beste en lekkerste gerechten gemaakt. Deze variëren tussen die waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn (o.a. risotto, lenteminestrone, quiche, wraps, stamppot …) tot aan Koffietijdklassiekers. Deze vergen meer tijd en aandacht, maar zijn door de heldere uitleg prima geschikt voor de thuiskok. Zuurvlees, Franse uiensoep, Zalm en croûte met een veganistische saus die goed bij gegrilde groente, maar ook bij vlees en vis kan, zijn enkele van deze klassiekers. Als fervente zoetekauw val ik terstond voor Hidde’s befaamde Chocolademousse, Eton Mess en zelfs hartje Lente lust ik zijn Kersttrifle. Dit geldt ook voor Pieter’s eetbare Kerstberg! Daarnaast lekkere lievelingsrecepten en drankjes (o.a. Cava met Vlierbloesemsiroop), 3x barista koffierecepten en lekkers voor bij de koffie. Bijzonder leuk vind ik het laatste recept, een hondenkoekje voor Flip (Loretta’s hond), als een ode aan graag geziene gast en kookboekauteur Yvette van Boven, die haar kookboeken ook zo eindigt met iets lekkers voor haar hondje.

 

Made by koffietijd Shyama Culinair

 

Leesvoer

Wat ik ook erg leuk vind aan Made by Koffietijd zijn de persoonlijke verhalen over de presentettes, de koks en Patrick Mertens, de entertainment-expert. Ook de mooie illustraties vallen op, zo tussen de verhalen en gerechten door. De energie en passie van het hele team is voelbaar. Dit boek straalt dezelfde ongedwongen, licht rommelige en knusse sfeer van het tv-programma uit. De diversiteit aan receptuur is tegelijk een kleine afspiegeling van ons multi-culti landje, met Surinaamse nasi, Broodje Köfte, Aziatische Zalm en papillote, Amerikaanse Koolsla/Coleslaw, Turkse pizza, Pasta. Franse Coq au Vin en natuurlijk ook oer-Hollandse Erwtensoep, Stamppotten en nog veel meer lekkers.

 

Aanrader

Made by Koffietijd is een tijdloos boek waar je heerlijk uit kunt koken, en zeker ook op je koffietafel kunt laten liggen. Al met al een prachtig boek dat over tien jaar nog steeds inspirerend zal zijn.

 

Made by Koffietijd | Fontaine uitgevers | Paperback, 192 blz., kleurenfoto’s | ISBN 978 90 5956 383 4 | prijs €20,99

 

FOLLOW ME