Joke Boon is journalist, kookboekenauteur en peulvruchtenexpert. Na haar succesvolle boeken Bonen! en De Vega Optie verscheen dit najaar Linzen. Hierin zie je wederom Joke’s nieuwsgierige aard (zoals een goed journalist betaamt) naar feiten en achtergronden. Dat er een heel boek over de kleine Linze (enkelvoud van Linzen) kan worden gevuld blijkt wel aan haar toevertrouwd. Door haar onderzoek naar de oorsprong en productie vroeg ze zich af waarom ze niet in Nederland worden verbouwd. Met deze vraag enthousiasmeerde ze boer Henk Zuidema in Friesland om experimenteel Linzen te verbouwen. Dit proces, waar ze uiteraard nauw bij betrokken was, staat in woord en beeld in haar boek. Erg leuk om te zien hoe ze in contact raakt met het product, en met haar opgedane kennis haar eigen inzichten vergroot. Dit heeft ze verder vertaald in meer dan 75 recepten, variërend tussen Vegan, Vegetarisch, met Vlees en met Vis. En in elk recept speelt de kleine proteïnerijke Linze de hoofdrol.

 

Linzen kun je culinair toepassen in alle maaltijden van de dag, inclusief de tussendoortjes. Door haar vorige boeken herken ik ook hier haar ongecompliceerde stijl van koken, met oog voor spannende, originele en kleurrijke creaties. Dat er verbazingwekkend veel variatiemogelijkheden zijn met Linzen zie je aan de diverse soorten ervan en de hoeveelheid recepten, waarbij ook een aantal voor zoetigheden, zoals veganproof Chocoladevla. Ik had nooit kunnen bevroeden dat je met Linzen vla kunt maken! Of de supersnelle  (vegan) Linzenhaverkoekjes met dadel. Joke vergroot niet alleen ons kookrepertoire, maar schept ook hele nieuwe inzichten door informatie en haar onalledaagse combinaties.

 

Linzen, Vegan

 

Linzen, die werden bestempeld als ‘het vlees der armen’, hebben mede door dit boek een volwaardige status. Naast gezond en veelzijdig zijn ze door de mooie recepten van Joke ook nog eens heerlijke culinaire krachtpatsers waar je mee voor de dag kunt komen. Ontbijt bijv. met hartige Linzen-Kaaswafels, lunch of dineer met de spannende combi van Linzen-Wortelsoep met Rooibos en Mandarijn. Volgens haar tillen de Rooisbosthee en Mandarijn deze soep naar een hogere level. Er staan overigens meer recepten voor soep, lekker verwarmend comfortfood voor tijdens de koude winter.

 

Een voorbeeld van Linzen met Vlees is de ‘Stoofschotel met Linzen en Braadworst’ gebaseerd op een Frans plattelands gerecht. Denk bij Vis aan Burgers of Balletjes van Linzen en Makreel. (De Makreel mag vers of uit blik!). Of de Scandinavische Linzensalade met Biet, Haring en Anijs. Zo hebben al haar recepten wel iets unieks, kenmerkend voor Joke.

 

Zie hier mijn review van De Vega optie van Joke Boon.

 

LINZEN – Joke Boon | NW A’DAM | Hardcover, kleurenfoto’s, 192 blz. | prijs € 22,99

 

FOLLOW ME