Verrassend veelzijdige vleesvervanger!

Jackfruit is een knots van een stekelige vrucht. Verwar het niet met zijn stekeligere neefje Doerian, die je al van heinde en verre ruikt. Jonge Jackfruit is door zijn neutrale smaak en vlezige structuur een perfecte vleesvervanger (overigens geen eiwitvervanger!) die in Nederland veelal in blikjes te koop is. Jessica Lek heeft deze vrucht verrassend veelzijdig verwerkt in snacks, lunchgerechten, voorgerechten en hoofdgerechten. Doelgroep is, naast vegetariërs en vegans, iedereen die vaker lekker en afwisselend plantaardig wil eten. Ook het verschil tussen de jonge en rijpe variant, evenals de herkomst en de landen waar het groeit en bloeit, afmeting en gewicht alsook diverse benamingen staan vermeld in dit handzame themaboek.

 

Eerlijke handel = Fair Trade

Een betere wereld begint bij jezelf … vandaar de mooie samenwerking met Fairtrade Original. Naast Fairtrade koffie (1973) en Fairtrade sambal (2014) voegde Fairtrade Original vorig jaar (2019) Fairtrade jackfruit in blik aan het supermarktassortiment toe. Door voor deze Fairtrade producten te kiezen steun je de boeren in het land van herkomst (in dit geval Thailand). Ook hierover meer achterin het boek.

 

Jack fruit Shyama Culinair

 

Verse kruiden en smaakmakers

Jonge jackfruit an sich heeft niet veel smaak, maar met verse kruiden en smaakmakers als tamarindepasta, tahin, miso, zaden, noten, sojasaus en nog veel meer ingrediënten tovert Jessica de inhoud van zo’n blik om in culinaire hoogstandjes. Een greep uit het aanbod aan verrassende fusion receptuur: Kakisalade met krokante jackfruitreepjes en mozarella, Pompoen- jackfruitRavioli met saffraan-saliesaus, Homemade flatbread met bloemkool, jackfruit en labne, boerenkoolsalade met jackfruit, peer en gorgonzola, curry, broodjes …
Kortom, een spannende versmelting van geur, kleur, smaak en textuur!

 

Teamwork

Extraatjes zijn de mooie hardcover uitvoering, de overzichtelijke verdeling/rangschikking van de recepten die een register overbodig maakt, verleidelijke kleurenfoto’s en aantrekkelijke styling, èn … last but not least … de opvallend mooie handgeschilderde illustraties, die zijn gemaakt door Gonda Onnes. Een mooie co-productie van een creatief team vanuit verschillende disciplines uit de culinaire sector.

 

Ik mag van de uitgever, om jullie kennis te laten maken met jonge jackfruit, een recept naar keuze met jullie delen. Als liefhebber van snacks heb ik gekozen voor die van JackFruitNuggets met mangochutney. Makkelijk te maken en lekker! Klik hier voor het recept. Geniet ervan!

 

Jackfruit – Jessica Lek | Good Cook | hardcover, kleurenfoto’s, 86 blz. | ISBN: 9789461432322 | prijs €14,95

 

FOLLOW ME