Het aller-aller-leukste in de culinaire wereld vind ik de proeverijen … tja, je bent een foodie of niet! Te gek dus dat ik bij Natascha van der Stelt een doosje home-made-gesorteerde koekjes won. Dit gebeurde tijdens haar online presentatie van Het Nederlandse koekjesboek, Van krakeling tot letterkoek tot evenveeltjes. Vorige week kwamen de koekjes keurig ingepakt aan, en kon de thuisproeverij beginnen.

 

Kenmerkend aan de koekjes vind ik de specerijen (meer dan we nu gewend zijn) en de structuur (wat droger en steviger). Ik weet niet of het laatste te maken heeft met de postverzending, waardoor wellicht de koekjes wat droger zijn geworden. Ik ga ze in de Kerstvakantie bakken (dè bakperiode aller tijden) om te kunnen vergelijken.

 

Natasja van der Stelt, Koekjes

 

Mijn winnende vraag was waarom Heerenkoekjes en Hoerenkoekjes zo werden/worden genoemd. Helaas is daar (nog) geen sluitend antwoord op gevonden door Natascha, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik stak aardig wat mooie info op tijdens haar presentatie, die door corona helaas wel totaal anders aanvoelde. Bij haar vorige bakboeken Bakken met haver (2017) en Natascha bakt zonder suiker en tarwe (2019) was het groot feest met ontzettend veel lekkers. Natascha is niet van het magere ‘één koekje bij de koffie’, zoals onze koningin Maxima denkt dat het bij ons Nederlanders eraan toegaat. Okay, ik moest dit even kwijt 😉

 

Het Nederlandse koekjesboek gaat over bakken door dames en keukenmeiden in Nederland, in de periode tussen 1500 – 1900. Hierover lees je uiteraard meer in haar inleiding. Natascha heeft na gedegen onderzoek maar liefst 38 recepten geselecteerd en gebundeld. Deze heeft ze zowel in oorspronkelijke tekst als in hedendaagse taal opgenomen. Door deze vertaalslag kunnen we fijn aan de slag met de ingrediënten en onze vertrouwde maat- en hoeveelheid-aanduidingen.

 

Dus of je nu kiest voor de leuke Brabbelkoekjes, Colombijntjes, de al eerder genoemde Heeren- en Hoerenkoekjes of Gebakken Veldmuisen (dit is geen typefout), het moet lukken als je de instructies goed opvolgt. De Sneeuwballen lijken erg op onze moderne Oliebol, en zijn dus zeker een aanrader om tegen de jaarwisseling uit te proberen.

 

Dit boek is derhalve een aanrader als kadotip voor de Sint/Kerst/Verjaardag of zomaar aan een lieve bakker of bakster. Veel lees- en bakplezier!

 

Het Nederlandse koekjesboek – Natascha van der Stelt | uitgever Het Zwarte Schaap | Hardcover, 96 blz. | ISBN9789492821140 | prijs 14,95

Lees ook: review/sfeerimpressie Bakken met Haver
Lees ook: review Natascha Bakt zonder suiker en tarwe

FOLLOW ME