Op en top filmisch leesvermaak!

                                                                                                      Shyama Culinair

 

Ilja Gort slaat weer toe met zijn nieuwe roman Godendrank. Zoals in zijn vorige romans kun je rekenen op hilariteit, spanning en buitengewoon grappig taalgebruik! Wederom genieten dus, mede door het lekkere up tempo. Godendrank, met als ondertitel Een wijnboer kiest voor de misdaad, gaat over veel meer dan wijn. Het begint allemaal met de plannen van overjarige hippie Abel om biologische wijn te maken in Zuid-Frankrijk. Dus legt hij dit voor aan zijn vrouw die heel content is met haar baan in Amsterdam.

 

“In de huiskamer boven het cd-winkeltje in de Jordaan werd Abels voorstel om alles te verkopen en een nieuw leven te beginnen op een sterk vervallen Middeleeuws kasteel, om het maar even voorzichtig uit te drukken, niet met bruisend enthousiasme ontvangen. ‘Nee, nee en nog eens nee’…”

 

Gelukkig voor Abel is Angela niet al te streng en mag hij toch op kastelenjacht in Frankrijk. Reken er maar op dat Ilja Gort van deze zoektocht een enorm grappige bedoening heeft gemaakt, inclusief wijnproeverijen waar ik zowat in bleef! En dan laat hij Cupido ongenadig schieten in het hart van Abel. Smoorverliefd belt Abel zijn vrouw op, hij heeft hun wijnboerderij gevonden. ‘Ik vertrek 2.0’ komt op gang en Abel “proeft” bij wijze van spreken zijn biologische wijn al. De kennismaking met de karikaturale burgemeester van het dorpje in de Languedoc en dito buurmannen van Abel zijn verschrikkelijk komisch.

 

Alles en iedereen raakt verweven met elkaar en Abels plannen voor biologische wijn lopen compleet in de soep. Hij start een plan B, en gaat wiet verbouwen voor een originele wijn-wiet combinatie, een Godendrank. Maar dan duiken er ongure types op die het hebben voorzien op de Hollanders in de Languedoc. Een belastinginspecteur komt op bezoek en een schietgrage oma komt in actie. Kortom, je leest en lacht je een kriek. Godendrank is bijzonder filmisch leesvermaak, met mooie sfeerbeschrijvingen van de omgeving. Gort verstopt graag feitjes en weetjes in zijn verhaal, zoals de toko en het Italiaanse restaurant in Amsterdam, het drankje corona (een inkoppertje in deze tijd), uitleg over La Tulipe, want wist je dat het een extra betekenis heeft? Proost, op Godendrank!

 

Godendrank – Ilja Gort | Slurp Publishers | Paperback, 236 blz. | ISBN 9789082958737 | Prijs €15,95

 

FOLLOW ME