Olijfolie, ook wel het vloeibare goud genoemd, staat centraal in Extra Vierge. Dit is inmiddels het tweede kookboek van Sandra Alvarez, auteur van het succesvolle culinaire debuut Sabor Sabor! (met Spaanse recepten), dat ook in het Engels is uitgebracht. Extra Vierge is de Franse benaming voor de term die duidt op niet bewerkte of geraffineerde olie. Dit wordt verkregen uit persing direct na de oogst. De Spanjaarden noemen het dan weer Extra Virgin en de Italianen Extra Vergine. Ondanks Sandra’s half-Spaanse achtergrond gebruikt ze olijfolie uit diverse landen, dus niet per sé de Spaanse variant. Uiteraard staat er ook de nodige informatie over Olijfolie vierge en ‘gewone’ in haar boek. Verder ook tips hoe je de olie het beste kunt bewaren, en de toepassingen in de keuken (koud, warm, frituur).

 

De gezonde aspecten komen ook aan bod, en hierbij is duidelijk dat Sandra bij voorkeur kookt met biologische producten. Verder is ze anti-verspilling (no-waste) en consumeert bewust meer groente, goede vetten en géén geraffineerde suiker. Deze bekende mediterrane levenswijze draagt ze ook uit in haar recepten, die goed gebalanceerd zijn samengesteld. Extra Vierge start – na relevante wetenswaardigheden – met Ontbijt/Brunch, waarna Tapas, Salades en Vega, en gaat vervolgens verder met een bescheiden aantal met Vlees en Vis. Aansluitend Desserts en Cocktails, en ook aandacht voor Oliën, Dips, Mayo’s en Aioli’s.

 

Extra Vierge

 

De prachtige Fotografie van Ashkan Mortezapour maakt een groot deel van de recepten kleurrijk visueel voor de lezers en thuischefs. Bij de overige recepten zonder foto moet je afgaan op je eigen maaksels. Maar dat moet vast lukken, als je ook maar een beetje feeling voor koken hebt. Het gaat hier niet om perfectie, maar om de smaak! Sandra Alvarez heeft zowel Spaanse als Chinese roots, en vertelt dat haar moeder Nasi (Aziatisch) bakt met Olijfolie. Een mooie fusion van eetculturen. Ook fijn om te lezen waarom olijfolie zo essentieel voor haar is. Hiervoor staat de quote van de Franse Michelin sterrenChef en kookboekauteur Alain Ducasse: If my cuisine were to be defined by just one taste, it would be that of subtle, aromatic, extra virgin olive oil.

 

Dat olijfolie een bijzondere smaakmaker is, weten de meeste (thuis)chefs inmiddels wel. Interessant zijn de verschillen in smaak, variërend tussen fris, grassig, peperachtig, licht bitter, bitterscherp en zacht. Verder is het aroma o.a. afhankelijk van het soort olijven, het verwerkingsproces en de bodemgesteldheid. Prachtig dat zo’n klein vruchtje als de olijf zoveel moois te bieden heeft! 

 

Ik vind de recepten best spannende combinaties hebben, die voor mij nog onbekend zijn. Denk aan een Wrap met pindakaas en Thais Basilicum, of een Bananenbrood met kurkuma en havervlokken. Geef er een draai aan door zwarte peper, kurkuma, kaneel en anijszaad te vervangen door matcha en vanille-extract. Duidelijk dat je dan een heel ander smaak-spectrum aanboort. Zie bijv. de Bloody Mary Shakshuka Express, met jawel … wodka! Of Sandra’s Mindf*ck Faux Gras, een plantaardig – dus diervriendelijk – alternatief voor de bekende Fois Gras, die in deze tijd, met het oog op dierenwelzijn, echt niet meer kan.

 

Ik ben dol op de zoete smaak van bakbananen, dus de Tostones, die zij serveert met een avocado bearnaisedip, ga ik zeker uitproberen. Ook leuk om te zien dat restverwerking zoals broccolistelen met olijfolie en smaakmakers omgeturnd worden tot een heerlijke (oven)snack. Een mooie voorbeeld voor no-waste / verspillingsvrij koken. Uiteraard worden al haar recepten met olijfolie bereid, zelfs haar cocktails. Hier trek ik even mijn wenkbrauwen op, ik kan me er nog niets bij voorstellen. Des te meer reden om zelf wat drankjes uit te proberen, zoals de Negroni met gegrilde sinaasappel, of de Kokos espresso martini, de Gin-tonic Don Daniel en meer. Bij de drankjes worden de randen van de glazen gedoopt in een laagje olijfolie op een schoteltje, of fruit gegrild met olijfolie. Ik ben benieuwd hiernaar dus wederom leuk om uit te proberen.

 

Extra Vierge is een inspirerend boek dat niet alleen je kookvaardigheid kan vergroten, maar ook je inzichten omtrent olijfolie. De spannende onalledaagse combinaties van producten en smaken doen vast onze smaakpapillen dansen. Ik verheug me erop om hier lekkers uit te maken, compleet met lekkere mayo’s, dipjes en sauzen, die door de olijfolie vast en zeker een extra dimensie / diepte krijgen.

 

Extra Vierge , recepten met olijfolie – Sandra Alvarez | uitg. Terra | Hardcover, 224 blz. met illustraties | ISBN 9789089898333 | prijs € 29,99

FOLLOW ME