Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en schrijft al meer dan 25 jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid, o.a. voor de Volkskrant en Radar+. Daarnaast heeft ze een tiental – vooral culinaire – boeken op haar naam staan. Ze geeft lezingen over gezonde voeding, natuurlijk tuinieren en duurzaamheid.

 

Haar nieuwste boek, Duurzaam Handboek voor de luie tuinier, leest erg prettig. Daarbovenop vind ik het door haar laagdrempelige stappenplan een bijzonder mooie aanwinst tussen de gangbare tuinboeken. De ondertitel – voor de luie tuinier – vind ik geweldig. Ik luier graag in mijn Haagse stadstuin, en zou tegelijkertijd ook willen genieten van bloemen, vogels, vlinders en het geschuifel van een egeltje. Alleen het onderhoud van die tuin, pffff … ik word zo moe van al het onkruid. Herkenbaar?

 

Ik word er nu dus helemaal blij van dat Loethe schrijft dat je vrienden kunt worden met je onkruid. Krimp je definitie van onkruid in, want onkruiden die andere planten niet verstikken hoeven wat haar betreft niet weg. Kijk, hier wordt het leuk, want de tijd die je hierdoor overhoudt kun je besteden aan een eettuin of smulbalkon met kruiden, tomaatjes etc.

 

Tuinieren

 

Het aantrekkelijke is dat je met niet al te grote veranderingen al resultaat kunt boeken. En plant eens wat bomen. Deze zorgen niet alleen voor broodnodige zuurstof, maar bieden op snikhete dagen heerlijk koelte. Ik kan dit beamen door mijn 5 grote platanen en een pergola met blauwe regen, die zomers inderdaad een koele oase vormen. Creëer met Loethe’s boek als handleiding – zoals in het boek zo leuk staat – een privé natuurreservaat. Ik dacht aanvankelijk, makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Maar niets is minder waar, want het kan echt, lui tuinieren. Lees het boek op je gemak (we blijven in de luie modus), kijk eens goed om je heen in tuin of op balkon en bedenk wat voor jou een verbetering kan zijn. Ik heb een vermoeden dat dit Duurzaam Handboek voor de luie tuinier flink kan helpen om biologisch en duurzaam/duurzamer te tuinieren.

 

Ben jij ook zo’n luie tuinier? Dan is dit laagdrempelige en bijzonder prettig leesbare boek absoluut een uitkomst. Loethe legt in 10 stappen fijntjes uit hoe je meer natuur in tuin of balkon kunt hebben. Dat vraagt om minder stenen en vlonders, maar ze behoudt absoluut oog voor een gezellig terras. Dus bewaar bij een herindeling wat stenen hiervoor om na gedane (tuin)arbeid fijn te genieten.

 

Als extraatje staan er mooie kleurrijke recepten met verse seizoensoogst. Ik ben dol op illustraties en vind de bijdrage van Deborah van der Schaaf bijzonder tot de verbeelding spreken. Een mooie aanvulling op Loethe’s inspirerende schrijven.

 

Duurzaam handboek voor de luie tuinier – Loethe Olthuis | Spectrum | Hardcover, 224 blz. | €24,99

 

FOLLOW ME