Beiroet, een krachtige mix van storytelling en receptuur.
Ik hoop op een vervolg!
Shyama Culinair

 

Beiroet
Verhalen en recepten uit een mediterrane stad

Eten en verhalen, een gouden combi die steeds meer vaste vorm krijgt in Kookboekenland. Beiroet van Merijn Tol is hier een mooi voorbeeld van. Samen met haar Beiroeti vrienden ontsluit ze Beiroet, met aandacht voor zowel de mooie als minder mooie kanten. Merijn’s fascinatie voor Libanon ontstond al op jonge leeftijd, en inmiddels kan ze daar rustig voor ‘local’ doorgaan. Dit boek doet je reizen vanuit je luie stoel. Zorg wel voor iets te knabbelen erbij, want het is bijzonder eetlustopwekkend.

 

Passie

Haar bevlogenheid voor de Libanese hoofdstad spat van de pagina’s af, en over exotisch klinkende specerijen als za’atar, mahlab, barberries raakt ze in vervoering. Liefde/passie is het belangrijkste ingrediënt en helaas niet te koop. Dit krijg je door aandacht en tijd aan het koken te besteden. Over het algemeen is het eten eenvoudig maar door de vernuftige samenstellingen en een flinke dot liefde verrukkelijk. Een mooi voorbeeld is haar vriend Kamal die maar liefst tien regels hanteert om de beste tabouleh te maken. In Beiroet zijn eten, cultuur, muziek en zang met elkaar verbonden. De intrigerende couleur locale komt door de verhalen en zeker ook door de mooie kleurenfoto’s extra tot leven. Daarnaast knallen de kleurrijke gerechten van de pagina’s (Fotografie door Tanya Traboulsi).

 

Geuren en smaken

Zoet, zuur, romig en notig zijn de basissmaken in de ruime variëteit aan gerechten. Lees vooral het hoofdstuk De voorraadkast goed alvorens je je boodschappenlijstje maakt. De meeste producten kun je zelfs bij onze bekende grootgrutter kopen. Bij hen is het assortiment van Souq, de Midden Oosterse productlijn van Merijn en haar vriendin/collega Nadia Zerouali goed verkrijgbaar. En mocht je door Beiroet zodanig geïnspireerd raken om ernaartoe te gaan, raadpleeg dan vooral ook de adressen van eetgelegenheden in het boek. Er is er zelfs één die 24 uur per dag (!) open is. Een heuse ‘Eat around the clock’, aldus Merijn.

 

Merijn Tol - Shyama Culinair

 

Traditie en eigen twist

Plat brood/flat bread zie je veel voorbijkomen. Dit komt ook terug in de recepten waar Merijn haar eigen twist aan heeft gegeven, zoals haar Fattoush ahmar, oftewel Rode fatoush (salade) met biet, rode kool, dille, citroen èn … flatbread. Deze feestsalade bevat friszure en kruidige smaken en knapperigheid door de geschaafde groenten en ovengebakken flatbread. Een frisse explosie van geur, kleur, smaak en textuur. Traditie staat naast passie voorop bij Beiroeti mama’s. Vandaar ook klassiekers als foul (tuinbonenpuree, hummus of fatteh (een combi van kikkererwten, gehakt, aubergine en granaatappel). Ook ruim vertegenwoordigd zijn recepten voor zoetigheid, desserts (o.a. ijs en trifle) en een verrassende Libanese ijskoffie met oranjebloesem en aleppo-peper.

 

Recept

Wij Nederlanders staan bekend als aardappeleters, en ik moet eerlijk bekennen dat ik er dol op ben. Daarom heb ik een ‘eenvoudig’ recept gekozen dat iedere thuiskok moet kunnen maken: Batata harra ma habet el kesbora, oftewel Geroosterde aardappeltjes met koriander, korianderzaad, knoflook, aleppo-peperolie (of pul biber = Turkse chilivlokken) en citroen. Lijkt me heerlijk als onderdeel van een goedgevulde mezze tafel. Kijk hier voor het recept.

 

Muziek

Ik vind de persoonlijke verhalen een enorme meerwaarde in dit boek. Zo vertelt ze op blz. 220 over een spannende autorit, waarbij ze met een goede vriend naar een opzwepend nummer luisterde. Dit nummer is hen nog steeds dierbaar. Leuk dat ze de titelsong heeft vermeld, zodat ik direct op youtube kon zoeken. Luister en geniet mee, zoals zij dat in Beiroet deed.

Exilio – Thievery Corporation

 

Beiroet – Merijn Tol | Nijgh Cuisine | Hardcover, met kleurenfoto’s, 272 blz. | prijs €34,99

 

FOLLOW ME