Aan tafel bij Au Bon Coin is een prachtig kook- en stijlboek waarin Helma Bongenaar je zintuigen prikkelt. Er staan veel heerlijke recepten, waarbij alle producten heel origineel beginnen met de letter A. Uiteraard vertelt ze in haar inleiding over het waarom voor deze keuze, alsook over haar liefde voor koken en verzamelen. Vanuit haar expertise geeft ze ook leuke tips voor zelfmaakideeën en het aanleggen van een verzameling. Ik ben zelf al jaren verzamelaar van onder andere vintage en brocante spullen, dus koren op mijn molen. Erg leuk vind ik de lavendelzakjes die zijn gemaakt van oude stropdassen! Kom er maar op, en zo staan er meer mooie tips die ah en oh opriepen bij mij. Aan tafel bij Au Bon Coin is een tijdloos sfeerboek, en je kunt ook heerlijk los in je cuisine.

 

Kookboek Shyama Culinair

 

De betekenis van Au Bon Coin is De Goede Hoek oftewel ‘t Goeie Huuske, het Amsterdamse hoekhuis waar Helma sinds geruime tijd met haar gezin woont. Ze heeft daar ook haar huisrestaurant en cateringbedrijf. Haar recepten in het boek hebben een Franse inslag met een Hollandse twist, en zijn goed uitvoerbaar voor de thuiskok. Helma bracht een groot deel van haar jeugd door in Frankrijk, in de Ardeche. Ook hier lees je meer over in het boek, haar verhalen plaatsen haar foto’s, recepten en alle mooie spullen in perspectief.

 

Dat Helma oog heeft voor sfeer en kwaliteit zie je aan de prachtige fotografie (door Helma en Renée Frinking), waarvoor ze de sfeervolle styling zelf heeft gedaan. Met haar tips voor tafeldekken en combineren van spullen kom je een end op weg om je gasten te verblijden. En dan het eten: variërend tussen een Alle-groenten-soep met pistou tot aan een Angus biefstuk met gegrilde citroen. Ondanks dat het leeuwendeel van de recepten vegetarisch is, is er nog genoeg voor de (eventuele) carnivoor in je tafelgezelschap. Ook feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw en haar stad Amsterdam komen aan bod met passende receptuur. Aan tafel bij Au Bon Coin kun je dus gerust het hele jaar rond gebruiken. Waar voor je geld, zou ik zeggen, en de maar liefst drie (!) handige kleurrijke leeslinten maken het helemaal af.

 

Rest mij je veel lees-, kijk- en kookplezier te wensen.

Allez y, aan de slag en daarna … A table, aldus Helma!

 

Aan tafel bij Au Bon Coin – Helma Bongenaar | uitgever Lilo | Hardcover, Nederlandstalig, kleurenfoto’s, 224 blz. | €27,50