Lieve lezers/volgers,

 

Toen ik laatst een perspakketje met Oosterse producten ontving, kwam ik op het idee om ze allemaal in één gerecht te verwerken. Ik vind het een sport om budgetvriendelijk te koken, en na een grondige inspectie in mijn ijskast viel de keuze op een ter plekke verzonnen GroentenGehaktTaart (dit noem ik ‘Shyama’s GGT’). Ik postte de foto’s van het resultaat al op mijn Instagram en Facebookpagina’s, en kreeg er leuke reacties op, ook via privéberichten. Ik heb op vraag naar het recept deze hier opgeschreven en hoop dat jullie hiermee aan de slag gaan. Stel gerust je vragen, als je die hebt, via Instagram en/of Facebook. Onderaan deze pagina zie je makkelijke kliklinkjes ernaartoe. Succes met het maken van deze taart. Mocht je het maken en foto’s posten op social media, dan vind ik een hashtag #shyamaculinair erg leuk. ?

 

GROENTENGEHAKTTAART INDISCHE STIJL 

Voor 4 personen (voor meer personen vermenigvuldig je de ingrediënten)

 

Ingrediënten

400 gram rundergehakt (of ander gehakt naar keuze)

400 gram broccoli

1 rode paprika

250 gram diepvries doperwten

1 ui

6 eieren

Een snufje zout

250 ml kookroom

7 plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg

1 zakje nasikruiden

Ketjap manis

Sambal oelek

Chilisaus

2 el olie (bijv. zonnebloemolie), en wat extra om de schaal in te vetten

 

Verder nodig

Klein schaaltje met 100ml heet water

Ruime (hapjes)pan

Ronde ovenschaal doorsnee 28 cm

 

Instructies

  • Voeg de nasimix bij het hete water en roer even door. Laat eventjes staan om te wellen. Verdeel ondertussen de stronk broccoli in kleine roosjes en spoel onder de koude kraan. Snijd de gewassen paprika in kleine stukjes en snipper de ui.
  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze even op het aanrecht ontdooien. Vet de ovenschaal met een kwastje in. Leg het bladerdeeg in de schaal zodat de bodem en de zijkanten helemaal bedekt zijn. Prik er gaatjes in, leg er een vel bakpapier op en bedek voor het blindbakken met een steunvulling* ( keramische bakparels, droge bonen, ongekookte rijst of peulvruchten). Bak de bodem lichtbruin in de oven op 180 graden. De duur kan per oven verschillen, dus houdt het in de gaten. Laat de oven aan, want je schuift zometeen de taart erin.

Ondertussen gaar je de vulling als volgt:

  • Fruit in een ruime (hapjes)pan de ui even kort en voeg het gehakt toe. Rul even los en doe dan ongeveer 2 theelepels sambal oelek en de gewelde nasimix erbij. Schep goed door het gehaktmengsel, voeg een scheut ketjap manis naar smaak toe en bak het even door. Voeg dan de broccoli en de paprika erbij en schep alles door het gehaktmensgel. Laat het ongeveer 8 minuten doorgaren onder af en toe omscheppen. Dan mogen de doperwtjes erbij, die warmen alleen maar mee, zodat ze hun bite behouden.

Schep de vulling over de voorgebakken bodem in de ovenschaal. Klop de eieren met een snufje zout, scheutje chilisaus en de kookroom en schenk over de vulling. Bak in de oven op 180 graden, totdat het eiermengsel goed gestold is. Dit varieert per oven, maar reken op een gemiddelde tijd van 30 minuten. Test met een satéstokje of mesje even de taart gaar is. Als het eimengsel niet meer vloeibaar is, mag de taart uit de oven. Zonee, nog even door laten garen.

Deze groentetaart kan als warme of koude maaltijd op zich, maar is ook lekker als onderdeel bij een buffet, een lunch of een picknick. Lekker met een koud drankje erbij.

 

*steunvulling: bonen, rijst of linzen zijn na gebruik in de oven niet meer geschikt voor consumptie. Bewaar ze in een zak of pot voor de volgende keer blindbakken.

NB: In de vulling heb ik geen zout toegevoegd omdat de nasimix, sambal oelek, ketjap en het eimengsel al zout bevatten.

FOLLOW ME