Vegan East maakt van plantaardig eten een oog- en tongstrelend Vegan Feast!

                                                                                                                                           Shyama Culinair

 

Vegan East van Milou van der Will is een kookboek boordevol plantaardige gerechten uit de Oosterse keuken. De waanzinnig mooie illustraties van Gonda Onnes zijn een lust voor het oog, zoals het eten een lust is voor de smaakpapillen. Ik maakte in het kader van November Veganmaand (#NovemberVegan #NovemberVeganCgallenge) de Pompoen Rendang of Curry, hoe je het graag noemen wilt. Milou doet daar ook niet moeilijk over, want, zo schrijft ze in haar boek: “Als we streng gaan doen, mag je dit geen rendang noemen – daar is het te ‘nat’ voor. Maar natte rendang klinkt een beetje als natte tosti. Zie dit gerecht anders als een pittige curry, met de typische rendangsmaak. Gemaakt voor zo’n gure herfstdag waarop je wel wat heat kunt gebruiken.”

 

Vegan East

Foto’s uit het boek

 

Ik zeg er maar eerlijk bij dat ik een watje ben als het om scherp/pittig eten gaat. Daarom heb ik de 12 (!) rawits voor de boemboe (zie recept) vervangen door 1 grote rode peper (Spaanse peper) en voor ‘de kick’ wel de zaadjes erin gelaten. Deze Pompoen Rendang is boven mijn verwachting geworden, heerlijk geurig en bijzonder smaakvol. Samen met een kom warme rijst is het comfortfood ten top! We hebben er hier heerlijk van gesmuld, het is absoluut een aanrader en een blijvertje, dus voor herhaling vatbaar, bij ons.

 

Vegan East

Foto’s van mijn resultaat

 

Voor haar rendang-gerechten heeft Milou een apart Boemboerecept (=kruiden/specerijen mengsel) opgenomen, waarmee je de Pompoen Rendang voorbereidt.

 

Recept BOEMBOE voor RENDANG

Bereiding 15 minuten – voor 1 portie Boemboe

 

Ingrediënten

4 kemirinoten

12 rawits, grofgesneden

1/2 tl zout

5 sjalotjes, gepeld, in kwarten

1 el verse gember, grofgesneden

1 el verse laos, grofgesneden

1 el kurkuma (gemalen/poeder)

1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)

extra nodig: vijzel of hakmolen

 

Bereiding

Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan. Doe de rawits samen met het zout in een vijzel en stamp fijn tot een pasta. Voeg nu een voor een de overige ingrediënten toe, stamp tussendoor fijn. Blijf vijzelen tot je een samenhangende pasta krijgt.

De luie wijze: doe alles in de hakmolen!

 

Recept POMPOEN RENDANG

Bereiding 1 uur – voor 4 personen

 

Ingrediënten

1 el arachideolie

1 portie Boemboe Rendang (zie recept hierboven)

1 l kokosroom (toko)

2 daun salam, gescheurd (toko)

7 djeroek peroet, gescheurd (toko)

3 serehstengels, gekneusd

1 flespompoen

witte rijst, om erbij te serveren

een frisse salade, om erbij te serveren

 

Bereiding

Verhit de olie en fruit de boemboe een minuut of 3 aan. Als de boemboe lekker begint te geuren, voeg je de kokosroom toe. Roer goed door en schraap de bodem schoon. Voeg de daun salam, djeroek peroet en serehstengels toe.

 

Laat zachtjes pruttelen, terwijl je de pompoen schilt, de zaden verwijdert en in kleine stukjes snijdt. Leg de pompoenstukjes in de saus en stoof rustig gaar in 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de grootte). Schraao af en toe langs de bodem, zodat ee niks aanbrandt. Verwijder voor het serveren de daun salam, djeroekperoet en de serehstengels.

Serveer met witte rijst en een frisse salade.

 

FOLLOW ME