Couleur locale

Polvo & Pato (Inktvis en Eend) geeft een prachtige sfeervolle inzage in de couleur locale van Portugal. Ik ben er zelf nog nooit geweest, derhalve schrijf ik deze review vanuit dit oogpunt. Voor mij is het een wervelende culinaire ontdekkingsreis door de ruime informatie, de verleidelijke recepten en de vele, tot de verbeelding sprekende, kleurenfoto’s van gerechten, personen, het straatbeeld etc. Een waarschuwing: je zou door dit boek zomaar, net als mij, terstond verliefd kunnen worden op Portugal. Behalve de Algarve en Lissabon ontdekken toeristen nu ook de plekken Porto, de Douro-vallei en Alentejo.

 

Een eigen huis, een plek onder de zon

Door de liefde voor dit mooie land vol culinaire rijkdommen heeft Jeroen Jansen daar vorig jaar, samen met vrienden, een huis gekocht. Hierover schrijft hij: “… Het is een vrijstaand huis met zeezicht, aan het einde van een doodlopende weg. In de tuin groeien sinaasappel- en citroenbomen, vijgen en druiven. We prijzen ons gelukkig met Casa Solarenga, waar de zon altijd schijnt en het strand nooit ver weg is. In een straal van dertig kilometer liggen de beste restaurants en hipste strandtenten. …”
Hoe cool klink dit … en lichtelijk jaloersmakend.

 

Wie is Jeroen?

Jeroen Jansen is culinair journalist, reisschrijver en fotograaf en auteur van dit boek. Hij maakt reportages over restaurants, bijzondere producten, foodfestivals en foodbestemmingen. Hij spreekt met avonturiers, pioniers, trendsetters en smaakmakers die het verschil proberen te maken: van ambitieuze chefs tot eigenzinnige producenten.

 

Shyama Culinair

 

Dynamische vibe

Bovengenoemde eigenschappen zijn herkenbaar door zijn vlotte schrijfstijl, de leuke kijkjes in de keukens bij beroemde restaurants, gesprekken met chefs, prachtige fotografie en dito verrukkelijke recepten die hij voor de lezer heeft vergaard. Een meerwaarde is dat hij relevante adressen heeft vermeld, wellicht leuk om een aantal te bezoeken tijdens een toekomstige (culinaire) reis. De inside-verhalen, zoals bijv. die van Miguel Castro e Silva van Restaurant Casario, onderdeel van hotel Gran Cruz House, bij zijn gerecht Bacalhau à Gomez, geven het boek een fijn persoonlijk tintje en een dynamische vibe.  Ik vind dit derhalve een boek dat dit jaar best wel eens in de kookboekprijzen zal kunnen vallen.

“Een nieuwe generatie chefs maakt indruk met een moderne versie van de Portugese keuken.”

 

Polvo, Pato, Bacalhau ….

In de keur aan receptuur vind je uiteraard ook Inktvis en Eend,: Octopus e gaspacho met mousserende wijn, Octopussalade en Arroz de pato (rijst met eend en chorizo). Verder ook desserts, wijn, kaas, charcuterie, en die met de beroemde Bacalhau (klipvis): Bacalhaupasteitjes, Bacalhau com grão (met kikkererwten) en Calcada de bacalhau. Bekende(re) gerechten als Kip piri-piri en de verslavend lekkere Pastèis de nata ontbreken gelukkig niet, evenals recepten voor Petiscos, zeg maar de tapas van Portugal. Chef Susana Felicidade vindt de petiscos volwaardige gerechten, en voor zover ik ze kan beoordelen via receptuur en foto’s ben ik het met haar eens. Dit, en nog veel meer uit Polvo & Pato, doen je thuis koken als een Portugese chef. Proef het Portugese leven!

 

 

Polvo & Pato – Jeroen Jansen | Fontaine uitgevers | Nederlands | Hardcover met kleurenfoto’s, 256 pagina’s | prijs €29,99

 

FOLLOW ME