Persiana Elke Dag – Sabrina Ghayour | Shyama Culinair

Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak, beloofd de ondertitel van Persiana elke dag. En dit is geen loze belofte, want ik heb zelden een kookboek in handen gehad waaruit ik alles, maar dan ook echt alles wil maken!

Dit gloednieuwe kookboek van Sabrina Ghayour, ook wel de Golden Girl van de Perzische keuken genoemd, is derhalve een bron van culinaire inspiratie voor de thuiskok. Door de laagdrempeligheid zal zelfs een beginnende thuiskok zich aan de recepten durven wagen. Dit is absoluut een meerwaarde voor dit mooi uitgevoerde boek.  

 

Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

 

De rode draad in de gerechten zijn combi’s van smaakprofielen uit de rijke en warme Perzische-/Midden Oosterse keuken. Denk aan goed eten met gebruik van niet al te veel ingrediënten voor elke dag. Neem bijv. Kerriepoeder, Harissa en/of granaatappelstroop, gewoon te koop in de supermarkt en dan heb je meteen flinke smaakmakers te pakken. Ik houd van haar uitgangspunt van eenvoudig winkelen en koken. Uitermate efficiënt in deze dure tijden van crisis en inflatie. 

Sabrina was onlangs even in ons land voor een kort maar krachtige boekpromotie.

 

Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

 

Wij mochten op uitnodiging van de uitgeverij meegenieten van een gezellige avond in de Amsterdamse Kookboekhandel van Jonah Freud. Jonah, zelf ook een bekende kookboekauteur en fantastische kok, kookte een heerlijk driegangen diner uit Persiana Elke Dag. Het was onze tweede ontmoeting met Sabrina, die onveranderd sympathiek is, met belangstelling voor iedereen aan de dinertafel. 

 

Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

 

Sabrina vertelde dat ze dit boek schreef tijdens de lockdown, terwijl ze thuislessen gaf aan haar bonuszoon Ollie. Ze vroeg zich in die tijd af of we echt zoveel nodig hebben om lekker te koken. Dit leidde tot koken met producten uit de voorraadkast, waar al deze heerlijkheden uit voortkwamen. Het was het juiste moment voor het maken van zo’n boek, zei ze. Juist omdat ze geen restaurantchef is, gebruikt ze eenvoudige producten die voor normale prijzen voor iedereen te koop zijn. Verder gebruikt ze rustig vervangers van dure producten om het betaalbaar te houden. Dit past compleet in ons straatje, zo koken wij ook altijd. Waarom moeilijk als het makkelijk(er) kan?!

 

Periana elke dag Shyama Culinair

 

Zie hier het menu, dat uit te gek lekkere gerechten was samengesteld: 

 

Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

 

  • voorgerecht van venkelsalade met feta, sinaasappel en pistache (blz. 39); muhammara (blz. 10) en platbrood (blz. 189 en 209) 
  • hoofdgerecht van kippendijen met za’atar, paprikapoeder en knoflook (blz.72); rijst met citroen en kruiden blz. 192); kleverige haricots verts met tamarinde, knoflook en tomaat (blz.172); spitskool met citroen, komijn en harissa (blz.158); freestyle gevulde tomaten (blz.163)
  • nagerecht Trifle met rabarder, rozenwater en pistache (blz.213). 

Eigenlijk overbodig om te zeggen hoe bijzonder smaakvol alles was. 

Het rest liefhebbers van deze magisch lekkere keuken alleen nog om Persiana Elke Dag snel aan te schaffen. Uiteraard te koop bij de lokale boekhandel, kookwinkels en online. Succes en veel kookplezier! 

 

Persiana Elke Dag – Sabrina Ghayour | uitgeverij Good Cook | uitgave Luxe hardcover met leeslint| 235 blz. | kleurenfoto’s | prijs € 27,50