Lieve lezers,

Afgelopen weekend liet ik al een paar foto’s zien van de prijsuitreiking aan Cees Holtkamp. Hier nu een bredere impressie en een stuk storytelling plus relevante info over deze super leuke dag. Het Mes van Johannes – Cees Holtkamp 

 

Cees (voluit Cornelis Adrianus) Holtkamp ging op 12-jarige leeftijd naar het bakkersinternaat. De jonge Cees kon toen nog niet bevroeden dat hij een indrukwekkende carrière in de patisserie/gastronomie tegemoet ging. Afgelopen zaterdag (18 sept. 2021) kreeg hij hiervoor een bijzondere prijs: het mes van Johannes (van Dam).

 

Dit is alweer de derde keer dat deze prijs werd uitgereikt. In 2018 was de primeur voor culinair journalist Mac van Dinther, die 21 jaar restaurantrecensies schreef voor de Volkskrant. In 2019 werd het toegekend aan Neerlands grande dame van de culinaire journalistiek Janny van der Heijden (*). Vorig jaar werd gecanceld vanwege corona, maar gelukkig kon het dit jaar weer, met inachtneming van de geldende coronaregels. Daarom kon er deze keer helaas maar een kleine groep genodigden bij zijn.

 

Mes van Johannes - Cees Holtkamp

 

Desondanks was het een supergezellige bijeenkomst in het koetshuis van museum van Loon. Ik snoof daar geen paardenlucht, maar de geur van vervlogen tijden. De romanticus in mij komt daar terstond tot leven! Kijk toch naar die prachtige koets … droomt weer bijna weg hier, maar we gaan verder.

 

 

Zie hier het mes dat Cees Holtkamp kreeg overhandigd van Jonah Freud, in de functie van voorzitter van het bestuur van de SGB. Jonah is tevens eigenares van Jonah Freud Kookboekhandel én kookboekauteur. In 2010 schreef ze samen met Cees Holtkamp de bestseller ‘De Banketbakker‘.

 

Mes van Johannes - Cees Holtkamp

 

Dat deze mensen elkaar al heel lang kennen, en ook Johannes van Dam goed hebben gekend, was duidelijk uit hun anekdotes. Ik zag dat wijlen Johannes ook bij de uitreiking was. Schrik niet, ik zie geen dode mensen. Jullie zien hem ook, kijk maar naar de foto 😉 (deze foto stond ietwat verdekt in de zaal).

 

 

Bij de officiële overhandiging van het mes gaf Cees, gebaseerd op ‘bijgeloof’, een munt aan Jonah, zodat hun jarenlange vriendschap niet doorgesneden wordt. Ze kunnen dus gerust zijn, Cees is op alles voorbereid. Wat hij ook goed had voorbereid was een hele berg bitterballen én de befaamde kroketten. Oh oh oh wat was het smullen, en de drank vloeide ook rijkelijk. Het was echt een feest om weer in ‘vrijheid’ te mogen genieten in de mooie Amsterdamse tuin.

 

Mes van Johannes - Cees Holtkamp

 

En mocht je het idee hebben dat Cees na zoveel jaren misschien geen kroketje meer lust …. hij smulde even hard met al zijn gasten mee. Geweldig toch, zo’n levendige bijna tachtiger! Dat hij nog lang in ons (culinaire) midden mag zijn.

 

Mes van Johannes - Cees Holtkamp

 

Deze prijs is een initiatief van de Stichting Gastronomische Bibliotheek in samenwerking met het Allard Pierson | De Collecties van de Universiteit van Amsterdam, dat onder meer de omvangrijke gastronomische bibliotheken van Johannes van Dam en culinair historicus Joop Witteveen beheert. (bron info: SGB)

(*) Kijk hier voor het verslag van de uitreiking van het mes van Johannes aan Janny van der Heijden in 2019.

 

FOLLOW ME