Gisteren kreeg Janny van der Heijden het ‘Mes van Johannes’ uitgereikt. Zij is de tweede persoon in Nederland, haar voorganger hierin is Mac van Dinther, Culinair recensent/restaurantcriticus. Deze prijs is een eerbetoon aan Johannes van Dam en zijn betekenis voor de Nederlandse Gastronomie. Zijn sterfdatum 18 september (alweer zes jaar geleden) is derhalve bewust gekozen voor deze happening.

 

Van der Heijden heeft deze eervolle onderscheiding gekregen vanwege haar grote bijdrage aan de culinaire cultuur in Nederland. Ze  is al lange tijd – zowel voor als achter de schermen – actief in de culinaire wereld, als adviseur, journalist, presentatrice en als hoofdredacteur en auteur van tientallen kookboeken. Ze is bij het brede Nederlandse publiek wellicht het meest bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt. Garrelt Verhoeven, bestuursvoorzitter van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) zette haar in het zonnetje, waarna de officiële uitreiking van het mooie Laguiole mes plaatsvond.  (zie fotocollage)

 

 

De uitreiking vond plaats in het prachtige Museum van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. Niet geheel toevallig, gezien Janny’s regelmatige samenwerking met dit museum, inclusief het mooie boek Dineren aan de Gracht, dat ze in samenwerking met hen maakte. Garrelt had nog een extra verrassing voor haar, namelijk een vintage-exemplaar van Koken con Amore  van Sophia Loren. Janny’s grote inspiratiebron, al sinds haar tienerjaren. Ze vertelde dat ze op haar twaalfde al canneloni rolde. Het is bijna niet te geloven dat deze Culinaire Grande Dame ooit een lastige eter was! Er is dus hoop voor ouders met lastige eters, laat ze op zijn minst 1 hapje proeven, zoals Janny’s moeder deed …

 

De afterparty met drankjes en zoutjes is altijd een gezellige boel om eens lekker bij te kletsen met collega’s en gelijkgestemden. Ik noem een aantal bekenden: Jacques Hermus, Joel Broekaert, Nadia Zerouali, Marcus Polman, Samuel Levie, Charlotte Kleyn, Jonah Freud, Karin Luiten, Cees Holtkamp, Gereon de Leeuw en nog veel meer leuke mensen.

 

Shyama Culinair

 

Op deze bijzondere dag werd Janny niet alleen omringd door Culinaire collega’s. Ook haar, bijna voltallige, gezin was aanwezig. (Een van haar twee zonen moest vanwege werkverplichtingen in het buitenland verstek laten gaan.)

 

Shyama Culinair

 

Het was een eer om erbij te mogen zijn en de feestelijke middag met Janny te mogen delen. Met dank aan Joke Mammen, Garrelt Verhoeven en Museum van Loon en eregast Janny van der Heijden.

 

FOLLOW ME