AUTEURSINFO

Donal Skehan is een Ierse kookboekschrijver, foodfotograaf, tv-presentator en YouTube-ster. In Nederland verschenen eerder Vers! en Eet.Leef.Reis. Zijn werk wordt in vele landen uitgegeven, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Zweden en Amerika. Nu is er Meals in Minutes.

 

DRUK, DRUK, DRUK …

Skehan verhuisde van Ierland naar Los Angeles, Californië. Dit ging helaas niet zonder slag of stoot, hij verhuisde maar liefst acht keer met zijn toen nog zwangere vrouw. Dat dit een flinke inzet van hem vereiste om in die hectiek gezond en ook nog eens lekker te koken moge duidelijk zijn. Om dit te bewerkstelligen is een goede planning en voorbereiding een must.

 

SJOEMELKOK

Voor de thuischefs die nog niet veel keukengerei hebben is er een lijst voor basis- en aanvullende keukentools, van pannen tot aan zeefje. Om op drukke doordeweekse dagen toch vers en gezond te eten sjoemelt hij er lustig op los. Denk aan panklare groenten, potjes pesto en gegrilde paprika, voorgekookte noedels etc., waarvan uiteraard een lijst is opgenomen in het boek. De weekenden zijn een ander verhaal. Overigens heeft de titel Meals in Minutes betrekking op de voorbereiding, en niet zozeer op de bereiding, gezien de vele recepten voor lekkere stoofgerechten voor de oven of op het fornuis. Voordeel bij deze slowcooking is de korte voorbereiding en, evenals bij de andere gerechten, wordt weinig keukengerei gebruikt. Scheelt dus ook in de afwas!

 

Shyama Culinair

 

 

RECEPTEN

Met maar liefst 90 recepten is de keuze reuze, ook qua bereiding, en handig onderverdeeld in hoofdstukken. In Sudderen en Stoven in één pan staat o.a. een Supervega-Dahl, snelle Tom Yum en Lam Rogan Josh. Bij Bakken en Braden in één pan staat o.a. Krokante Szechuan-Kipsalade, Vega Pad Thai, Shaking Runderroerbak en Vijfkruiden Kip. Bij snel maken/langzaam garen staat o.a. Pot Roast, Kip Abodo, Rendang van rundvlees, en lamsstoofpot met harissa. Bij de gerechten met zes ingrediënten vind je o.a. Harissavis uit de oven, Spaghetti Aglio e Olio, Pasta Puttanesca en Coq au Vin. Bij de gerechten met wat hulp van de buurtsuper staat o.a. Gnocci uit de oven, Duivelse Kipsalade en Lakse Laksa met Kip. In het laatste hoofdstuk bij de recepten die nog geen 30 minuten vergen staat o.a. Kazig gebakken paddenstoelen op toast, geblakerde vis met Nam Jim-dressing en een Californische Lunchbowl.

 

DRIE EENHEID

Bovenstaande is maar een greep uit de recepten waarmee je lekker gevarieerd kunt koken. Skehan laat zien dat snel, lekker en gezond een goede drie-eenheid kan zijn. Doordat producten/ingrediënten, zoals bijv. harissa en soja in meerdere gerechten worden gebruikt, is het ook voordelig. Een goedgevulde voorraadkast is dus wel een vereiste bij het snelle koken, en ook hiervoor geeft hij adviezen. Al met al is Meals in Minutes in meerdere opzichten een win-win en derhalve bijzonder geschikt voor de drukke dagen.

Meals in Minutes – Donal Skehan | uitgeverij Nw A’dam | Nederlandse vertaling | ISBN 9789046824818 | juni 2019 | Hardcover 224 blz. | prijs €25,99

 

FOLLOW ME