Ik kreeg van Francis Kuijk, auteur van het Basisboek Indonesisch, een leuke uitnodiging. Samen met Frank (mijn man en blogfotograaf) togen we afgelopen vrijdag 4 oktober j.l. naar Vught. Het was een gezellige drukte bij kookstudio IKook, waar Francis met haar dochter, een vriendin en goede vriend Helwig Spoor alle gasten ontvingen met een drankje naar keuze èn lekkere kikkergroene pandancake, hmmmm

 

Shyama Culinair

 

De masterclass Indonesisch koken is een verlengde op haar boek Basisboek Indonesisch en veel uitgebreider dan een kookworkshop. Natuurlijk werd er gezamenlijk gekookt/gebakken, maar daaraan voorafgaand kregen we gedegen uitleg over kruiden, specerijen en andere Indische ingrediënten die in haar boek aan bod komen. Hierover is alles terug te vinden in haar kookboek, wel zo handig voor als je geïnteresseerd bent. Kopen, lezen en aan de slag …

 

Francis had thuis al een uitgebreide rijsttafel bereid, dus die druk was voor ons van de ketel. Wat deden we dan wel? We bakten drie soorten kroepoek, en geloof me, dit luistert heel nauw qua temperatuur van de olie. Hilariteit alom toen we een heel ander resultaat kregen dan die van Francis haha. Satéetjes rijgen van kippendijfilet was ook zoiets. Niks rechttoe rechtaan op het stokje. Nee, Francis had handige tips en trucjes om de kip heerlijk te marineren en op een bepaalde manier aan het stokje te rijgen. Zodat het niet verbrandt tijdens het bakken/grillen, wat dus inderdaad zo was.

 

Shyama Culinair

 

Erg leuk dat ik, ondanks dat ik behoorlijk bekend ben met deze heerlijke Oosterse keuken, toch mooie tips hoorde. Een eigen boemboe maken hoorde ook bij de masterclass, evenals pangsitvellen vullen en bakken, yummie. Francis weet hoe ze gasten kennis bij kan brengen en het hen naar de zin kan maken. We genoten van de avond, de nieuwe contacten met elkaar en niet te vergeten, de smakelijke rijsttafel!

We kregen onze zelfgebakken Kue put ayu (gestoomde pandan cakejes)  mee naar huis, met een pak vormpjes. Tevens een originele wafelijzer voor het bakken van Kue kembang goyan (koekjes die we in de hete olie bakten, erg lekker. De recepten staan ook in haar boek, dus thuis maken is geen probleem). En dan die allerschattige sleutelhanger met een mini tjobek met oelekan als toegift, het kon niet op die avond!

 

Shyama Culinair

 

Dank je wel Francis voor de gezellige en leerzame avond. We hebben enorm genoten en heerlijk gegeten. Echt een bijzonder leuke masterclass die ik aan alle liefhebbers van deze lekkere keuken aanbeveel. (Hier kun je mijn recensie van haar boek lezen).

FOLLOW ME