Manis – Francis Kuijk (Bakken met een Indische twist).

Zoetekauwen en thuisbakkers opgelet, er is weer een supergaaf bakboek in Boekenland. Manis, Bakken met een Indische Twist, is het derde boek van Francis Kuijk via uitgeverij Good Cook. Op onderstaande foto staan voormalig uitgeefster Lisette Drent en de huidige uitgeefster Jesse Meindertsma.

 

 

Francis Kuijk werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze (online) workshops en bootcamps waarin de Indische keuken centraal staat. In 2019 presenteerde ze ‘Makan mee met MAX!’ op TV. Haar vorige boeken Basisboek Indonesisch en Bersama zijn ook absoluut de moeite waard voor liefhebbers van de Indische keuken. Bijna overbodig om te vermelden dat Francis Indische roots heeft en anderen graag enthousiasmeert om culinair kennis te maken met de heerlijke keuken(s) uit de Archipel.

 

Francis Kuijk

De boekpresentatie (medio april 2022) vond heel toepasselijk plaats in het Amsterdamse Café De Tropen. De zon stond strak aan de hemel, een extra dimensie aan deze tropisch getinte middag. Binnen stond een grote tafel bomvol verrukkelijk gebak naar recepten uit Manis Bakken met een twist. Francis stond er fris en fruitig bij, terwijl ze al die lekkernijen daags ervoor zelf had gebakken. Ga er maar aan staan. Duidelijk dat dit haar grote passie is en ze er energie van krijgt. Zie de foto’s voor het heerlijke gebak, waarbij opvallend is dat Francis dol is op Pandan en er bijzonder creatief raad mee weet. (Pandan wordt ook wel de Indonesische vanille genoemd. Francis geeft er duidelijke informatie over op blz.13/14, zeker de moeite waard om er kennis van te nemen). 

 

Indisch eten

 

Het eerste exemplaar reikte Francis uit aan haar goede vriend Norman Musa. Deze in Londen wonende Maleisische chef is tevens kookboekauteur. Zijn eerste kookboek Amazing Malaysian is ook in Nederlandse vertaling uitgebracht, onder de titel Magisch Maleisisch. Frank en ik waren toentertijd ook bij zijn feestelijke presentatie.

 

Manis - Francis Kuijk

 

Maar terug naar Manis Bakken met een Indische Twist. Hierin staan zowel overbekende klassiekers als spekkoek en andere heerlijkheden die velen zullen herkennen door de vele toko’s, Indische restaurants en Pasar Malam’s in Nederland. Daarnaast heeft Francis recepten met een eigen twist, zoals een goddelijke cheesecake met koenier en kaffirlimoen.

 

Cheesecake

 

Koenir kan je onbekend voorkomen, maar als ik vertel dat het ook onder andere namen bekend is zeg je vast oh ja, dat ken ik wel: kurkuma, koenjit of de Engelse benaming turmeric. Laat je dus niet afschrikken, want Francis heeft haar receptuur heel laagdrempelig en vol duidelijke info uiteengezet, helemaal toegespitst op de (beginnende) thuisbakker. Kom je dus onbekende woorden tegen, geen paniek,  met één druk op de knop kun je ze online opzoeken.

 

Manis - Francis Kuijk

 

Ik vind ook dit boek van Francis een absolute musthave voor bakkers. De fijne mix tussen traditioneel én modern Indisch gebak komt mede door de prachtige foto’s van Mitchell van Voorbergen extra tot  uitdrukking. De indeling is prettig overzichtelijk, met handige info, basisrecepten en uitleg over technieken. Ik noemde al eerder haar liefde voor Pandan, en dat zie je terug in verrassende receptuur voor Pandan Advocaat, Pandan slagroomtruffels, Pandan fudge … en ga zo maar door. Ik kan proefondervindelijk bevestigen dat al haar gebak, met of zonder pandan, te gek lekker is. Een greep uit het royale aanbod: Ketanvlaai met pandanpuddig, Oma cake met tapé, spekkoek crumble brownie, gestoomde bloemenpuddinkjes, kokosspritsjes, gemakkelijke puddingvlaaitjes en nog veel meer verrassend lekkere Manis (zoet). De proof is in the pudding, dus bakkers klaar? Bakken maar!

“Manis – vol zoete verleidingen – is een ticket to the tropics voor je smaakpapillen!”

 Shyama Culinair

 

Manis Bakken met een Indische twist – Francis Kuijk | Good Cook | Hardcover, met kleurenfoto’s, 208 blz. | €25,95

Meer lezen? Klik dan op onderstaande linkjes: