Jong geleerd …

De van oorsprong Maleisische Norman Musa geeft in Magisch Maleisisch niet alleen heerlijke recepten prijs, maar ook een mooie kijk in zijn jeugd, waarin hij de kookkunsten van zijn geliefde moeder afkeek. Als perfectionist pur sang runde ze met Norman’s vader een eetkraam op de markt, en daaropvolgend de gemeentelijke kantine. Dat deze gedreven mensen lange zware dagen maakten heeft Norman’s diepe respect. Dit boek is, behalve het onder de aandacht brengen van de rijke Maleisische keuken, ook een postuum eerbetoon aan hen.

 

Vaandrager Maleisische cuisine in Europa

Zijn trots op de diversiteit van de Maleisische keuken draagt hij niet alleen uit in zijn Londense restaurant Ning, maar ook als ‘voedings-ambassadeur’ van Kuala Lampur. Daarnaast heeft hij in het Zuid-Hollandse plaatsje Leidschendam (vlakbij Den Haag) bij Wah Nam Hong – een winkel met Oosterse specialiteiten en ingrediënten – een gelijknamig klein restaurant. Bekend Aziatisch Chef-kok, presentator en auteur Ken Hom schreef het voorwoord voor dit, volgens hem, doorslaggevende Maleisische kookboek.

 

 

Culinaire fusion

Maleisië is een smeltkroes van culturen en heeft een rijke fusion keuken. Typisch Maleisisch eten zijn vleescurry’s en zeevruchtencurry’s, waarbij kurkuma en kokosmelk geliefde ingrediënten zijn. Recepten variëren tussen streetfood, zoals de beroemde Penang geroerbakte platte noedels met gamba’s en zijn moeder’s befaamde gefrituurde banaanballetjes die ze ook op de kaart zette in Ning, tot aan sambal, chilipasta en heerlijke drankjes. Zijn beeldende verhalen en handige tips om bijv. lastig verkrijgbare ingrediënten te vervangen completeren de totaalbeleving van dit boek, dat echt iedere liefhebber van deze warme Aziatische keuken zal bekoren.

 

 

Booklaunch bij Keizer Culinair

Medio mei vond de presentatie van Magisch Maleisisch plaats in de Amsterdamse vestiging van Keizer Culinair, in het bijzijn van een grote groep gasten en culinaire pers, o.a. Caroline Wimmers, uitgever Joost Nijsen, Leon Doedens, Francis Kuijk, Charlotte Kleyn, Joke Boon, Gereon de Leeuw en nog veel meer leuke en gezellige mensen. Eregasten waren de Maleisische Ambassadeur en zijn echtgenote, die Norman’s initiatief om Maleisië in Nederland op de kaart te zetten waarderen. Een feest zonder eten is geen feest bij Aziaten, we maakten roti jala (gatenpannenkoekjes), die we aten met een lekkere kipcurry. De laksa met grote garnalen smaakte ook yammie, en het dessert was een verhaal op zich.

 

 

Ice ice baby …

Stefan Beerens, Nederlands Kampioen Gelato en werkzaam bij het Leidschendamse Pavarotti Dolce, trakteerde ons op verrukkelijk ijs, geserveerd met een lekker stuk pandan-brownie van Norman. Een match die me, ondanks mijn strenge voornemen me in te houden, terstond een tweede portie deed verslinden, oeps …

Magisch Maleisisch, Recepten uit de verrukkelijke Maleisische keuken is uit het Engels vertaald door Joke Jonkhoff en Amber van Rijn (Uitgeverij Podium). Oorspronkelijke titel: Amazing Malaysian. Recipes for vibrant Malaysian Homecooking.

 

Magisch Maleisisch | Norman Musa | Uitgeverij Podium |

 

FOLLOW ME