IJS&CO | ANIEK KEIJSERS | GOOD COOK

 

Coole presentatie

Ik proefde laatst verrukkelijke cheesecake-ijs met frambozen toen ik bij Sticky Fingers in Amsterdam was voor de coole booklaunch van IJs&Co. Het ijs was van een recept uit het heerlijke themaboek van aanstormend talent Aniek Keijsers, die naast het ontwikkelen van recepten ook werkt als foodfotograaf en -stylist. Haar eigen stijl in fotografie versterkte ze door onder meer workshops te volgen in Parijs en in Noorwegen, onder leiding van Linda Lomelino. Ze fotografeert voor verschillende (Michelin)restaurants en foodmerken.

 

Ice ice Baby ??

Begrijpelijk dus dat ze de verleidelijke foto’s voor IJs&Co zelf heeft gemaakt. Op de cover staat zelfs haar eigen hand met een ijsje dat je zo van het boek af zou willen likken. Haar liefde en kennis van ijs straalt van het boek af, en er viel me nog een leuk detail op in haar achternaam: KeIJSers :-). What’s in a name?!

 

IJskoud de lekkerste

Dit boek bevat veel recepten en ijsvariaties die veelal ook geschikt zijn voor vegans. Ze zijn duidelijk gemerkt met een vegan-icoon, dus niet over het hoofd te zien. Verder zul je vast verbaasd zijn over de verschillende soorten ijs: roomijs, gelato, softijs, sorbetijs, sherbetijs, granita, waterijs, yoghurtijs (frozen yoghurt), semifreddo en parfait. Wat een keus! Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat gelato het Italiaanse woord voor ijs is, wat ook wel zo is, maar daarnaastis het ook een apart soort ijs door het vetpercentage én de manier van kloppen. Dat dit boek allround is blijkt ook uit de recepten voor wafels, hoorntjes, sauzen, toppings en drankjes met ijs.

Koud kunstje

Geen nood als je (nog) geen ijsmachine hebt, want bijna alle recepten kunnen ook met behulp van een foodprocessor of blender worden bereid. Indien je toch graag een ijsmachine wilt (zoals ik nu), heb je ook echt wat aan de informatie die Aniek over de verschillende typen geeft die, naar gelang het gemak, variëren tussen een paar tientjes tot aan enkele honderden euro’s.

 

Verkoelende lekkernij

Het ijsseizoen is geopend en het enige probleem dat ik bij dit boek kan noemen is enige keuzestress, want ik vind echt alles lekker dat erin staat! Wat denk je van oerHollands Dropijs, exotisch Piña colada-ijs, Stoplichtijs van meloen, Frozen Yoghurt met passievrucht, Rodebietenijs met honing, Ice cream floats, Blauwe druivensorbet, Bramengranita met gin en rozemarijn, en nog veel meer.

Toppertje

Als je, net als ik, van ijs houdt is dit boek echt een aanbeveling. Maak deze zomer lekker veel van de heerlijk verkoelende verwennerijen en geniet ervan, samen met anderen of gezellig alleen. Of je nu ijs eet omdat het feest is, zomaar tussendoor of zelfs als troost, het is altijd lekker. Laat je inspireren en ga vooral aan de slag met draaien, kloppen en roeren en ontdek de invloed van de verschillende ingrediënten op de smaak en textuur van je zelfgemaakte ijs.

 

Binnenkort online

Ik ben een expert in het eten van ijs, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Mijn plan is dus te beginnen met eenvoudig, doch wel indrukwekkend, ‘gefrituurd ijs’, ja je leest het goed, ijs dat de hete olie in gaat. Het recept met foto’s van mijn eigen creatie komt in een aparte topic online op mijn website, houd het in de gaten.

 

Wil je meer lezen en zien van Aniek Keijsers? Ze deelt haar foto’s en recepten op Instagram @aniekkeijsers en op haar eigen blog Flourgirl.nl

 

IJs&Co – Aniek Keijsers | Good Cook | Pagina’s: 224 | €20.95 | Verschenen op 25 april 2019

FOLLOW ME