Lekker500 2023 & Hennesy Gastvrijheidsprijs 2022 / Shyama Culinair 

We waren afgelopen maandag bij het Amsterdamse Capital C, een prachtige locatie die heel veel ruimte biedt aan een flink publiek. Het werd gezellig druk door de grote toestroom genodigde culi-liehfhebbers voor de lancering van de welbekende Restaurantgids Lekker500, die al 45 jaar bestaat. Tevens was er ook de bekendmaking van de Nationale Hennesy Gastvrijheidsprijs 2022. Gastspreker Winston Gerschtanowitz knoopte de avond aan elkaar en bracht de sfeer er goed in, evenals de live muzikale intermezzo’s.

Allereerst iets over de Lekker500, editie 2023. Deze gids is voor en door culiliefhebbers, aldus hoofdredacteur Annelies Pijper. In deze editie staan maar liefst 49 nieuwkomers. Hierover zegt ze: ”Door nieuwkomers in de top zijn er wat verschuivingen, ondanks constante kwaliteit. Dat is inherent aan het concept van de Top-100.( ….) Leuk weetje: de Top-100 vertegenwoordigt dit jaar maar liefst zeven verschillende provincies.”

Op de eerste plaats in de TOP-100 staat dit jaar wederom het Zwolse restaurant De Librije van Jonnie & Therese Boer. Therese was ondanks haar gebroken voet toch aanwezig met haar man. Ze kregen een prachtig groot bord uitgereikt (zie de foto’s) dat ongetwijfeld in hun restaurant komt te hangen. Op plek twee staat Tribeca van Jan Sobecki in Heeze. De derde plek is voor Inter Scaldes van Jannie & Claudia Brevet in Kruiningen. Uiteraard zijn alle restaurants in de Lekker500 noemenswaardig. Deze restaurantgids is nu overal te koop, fijn voor culi-liefhebbers om erin te duiken en inspiratie op te doen.

De Nationale Hennesy Gastvrijheidsprijs werd inmiddels voor de 21ste keer uitgereikt. Maar liefst 22 kandidaten streden voor een plek in de finale, waarna 10 finalisten door de vakjury werden bezocht in het restaurant waar ze werkzaam zijn. De winnaar voor beste gastheerschap en warenkennis is Teide Schepers, werkzaam bij restaurant Bij Jef op Texel, dat is aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers. Tweede is Hedwyghe Verbeke, Het Roode Koper, en de derde prijs is voor Michelle van de Bunt, van restaurant De Leuf. Uiteraard staat ook hier veel over te lezen in de nieuwe Lekker500.

Geniet mee door deze sfeerimpressie, waarbij de hapjes en drankjes niet vergeten zijn. Het was per slot van rekening een groot Culinair feest.

Lekker500

 

 

 

Lekker500 2023

 

Hennesy Gastvrijheidsprijs 2023

 

 

Tegen de achtergrond van  live muziek werd volop genoten van seafood en verrukkelijke hapjes, verzorgd door maar liefst 7 restaurants. 

  • bouillabase 2.0 & bbq avocado, wasabi crunch, krokante sjalot, zoetzure sjalot, crème van sakura blad en soja sesam saus, Restaurant IDRW / Marcel van Zomeren;
  • Merinque van cepes met ingelegde knolselderij en cremeux van chawanmushi, Restaurant Joann / Emiel Kwekkeboom;
  • Tartaar van Scheermes, evenals de Bonbon van Oester van het Wad, Jef Restaurant & Hotel van Jef Schuur;
  • Rode biet, noordzeekrab, hollandaise, Almas kaviaar van House of Caviar, Granny Smith, Restaurant Orangerie De Pol / Mark Kaptein;9
  • Tartelette met biologische Nespresso Origin Peru Organic, ganzelever cassia en citrus. Exclusief voor deze avond gecreëerd door Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek;
  • Cha sieuw, Iberico, honing van Restaurant Kota Radja / Terrence Ip;
  • Sushi Japanse rettich, mango, cheddar, komkommer, geflambeerde zalm, masago van Restaurant Chung Man / Chung Man.  

 

 

Uiteraard ontbraken de drankjes niet. Koele glazen Moët & Chandon Imperial Brut; Hennessy Ginger Ale; Chateau D’esclans Whispering Angel 2021, Terrazas Chardonnay 2021, Terrazas Malbec 2020, Hennesy Nespresso Martini (met Hennessy VS, Nespresso Origins India, Kahlúa, agavesiroop, koffieboontjes. Verder Acqua Panna & Pellegrino.

 

 

Het was een fantastisch memorabel feest, met mooie ontmoetingen, onder andere met chef Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen, Patrick van Zuiden en zijn echtgenote van Restaurant Hotel & Spa Savarin uit Rijswijk (ZH) en nog veel meer gepassioneerde mensen uit het culinaire vakgebied.