Lieve lezer,

ik mag namens uitgeverij Nijgh Cuisine een recept uit Beiroet van Merijn Tol delen. Wellicht heb je mijn review over dit boek reeds gelezen.  Zonee, dan kan dat alsnog  hier. Ik heb gekozen voor een vrij makkelijk recept, zodat iedere thuiskok het kan maken. Laagdrempelig èn lekker!

Voorafgaand aan het recept vertelt Merijn Tol het volgende over dit gerecht: “Batata harra is zo’n gerecht dat prima is met weinig aandacht, maar waanzinnig-niet-normaal-lekker als het gemaakt wordt met veel aandacht. Mijn versie is dicht bij het origineel, maar het geplette korianderzaad geeft het een onverwachte kruidige, frisse touch. Veel knoflook maakt het onweerstaanbaar lekker. Knijp de citroen er pas vlak voor het serveren over uit. De aardappels moeten knapperig blijven met een friszure kick van het sap. Pas op: hoog verslavingsgevaar” (Fotografie door Tanya Traboulsi).

We zijn dus gewaarschuwd, maar welke aardappelliefhebber zou dit kunnen weerstaan? Het water loopt me bij het lezen/schrijven al in de mond, hmmmm.

 

Merijn Tol - Shyama Culinair

Batata harra ma habet el kesbora (blz. 129)

Geroosterde aardappeltjes met koriander, korianderzaad, knoflook, aleppo-peperolie (of pul biber) en citroen

RECEPT voor 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • 750 gram gele mediterrane aardappels (Liefst uit Marokko, Cyprus of Malta)
  • olijfolie
  • zout
  • 2 bossen koriander
  • 3 eetl. korianderzaad
  • 3 teentjes knoflook
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 2 eetl. aleppo-peper of pul biber

Bereidingswijze

  • Verhit de oven voor op 200 graden Celsius
  • Schil de aardappels en snijd in niet te grove en niet te kleine blokjes. Doe ze in een grote oventray, hussel om met een scheutje olijfolie en zout en bak ze in 35 tot 40 minuten lichtgoudbruin.
  • Snijd ondertussen de koriander fijn. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel. Rasp de knoflook en voeg toe, samen met de citroenrasp en de aleppo-peper (of pul biber). Meng alles in de vijzel en roer door de aardappels. Bak nog 5 tot 10 minuten onder de grill en schep goed om. Serveer gelijk en sprenkel er wat citroensap over.

EET SMAKELIJK !

 

FOLLOW ME