Lieve lezers,

Leuk dat ik namens Ilona de Wit, Bitterballenkoningin en auteur van Het Bourgondische Bitterballenboek, het recept van haar Hawaï Bitterbal mag delen. Ik heb voor dit recept gekozen omdat het mij het makkelijkste ‘instapmodel’ lijkt voor beginners. Het is daarnaast prima met of door (wat oudere) kinderen te maken. Haar verhaal rondom de naam voor deze bitterbal lees je in haar boek (blz.39) waar ook dit recept staat. Ik heb tevens een review geschreven over Het Bourgondische Bitterballenboek. Deze kun je hier lezen.

 

Ilona de Wit | Shyama Culinair

 

Recept HAWAÏ BITTERBAL

 

Ingrediënten voor 40 bitterballen

6 gram gelatine

60 gram boter

90 gram bloem

300 gram gezeefde tomaten

50 gram water

140 gram reepjes beenham, fijngehakt

140 gram ananas uit blik, fijngehakt

60 gram jong belegen kaas, geraspt

1/2 theelepel gedroogde oregano

 

Bereidingswijze

  1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Smelt de boter in een hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar met een rubberen spatel. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
  3. Meng de gezeefde tomaten met het water, voeg in één keer toe aan de pan en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
  4. Voeg de stukjes beenham, ananas, geraspte kaas en gedroogde oregano toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Er mag waarschijnlijk best wat aan worden toegevoegd, omdat er geen bouillonblokje wordt gebruikt.

 

Laat de salpicon (= de vulling) afgedekt met vershoudfolie afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Portioneer de salpicon in porties van 15 tot 18 gram door ze af te wegen op een digitale weegschaal. (zie de foto hierboven) Dit is belangrijk om de bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden tijdens het frituren.

Rol de afgewogen porties (40 ballen in totaal) mooi rond tussen beide handen, en voorkom ‘scheurtjes’. Let op, want deze vergroten de kans op klappen tijdens het frituren, evenals stukjes vulling die uitsteken.

Paneer de balletjes door ze door de bloem, het losgeklopt eiwit en paneermeel te halen. Dan nog een keer door het eiwit en de bloem. Dit dubbel paneren geeft een extra krokante korst bij het frituren!

 

Frituur-advies:

Niet-bevroren bitterballen + Bitterballen met kaasvulling, zoals deze Hawaï bitterbal: 4 minuten op 170 graden

Bevroren bitterballen: 3 minuten op 180 graden

Zeef tussendoor de verbrande deeltjes paneer uit het vet, en ververs wanneer je vaker frituur regelmatig het frituurvet.

Succes en geniet ervan.

 

Voor meer recepten en feiten/weetjes over bitterballen is het raadzaam Het Bourgondische Bitterballenboek te kopen. De 30 recepten variëren qua vulling tussen vleea, vis en vegan. Voor ieder wat wils, voor bij de borrel of als klein voorgerecht bij een lunch/diner.

 

Het Bourgondisch Bitterballenboek – Ilona de Wit | Uitgegeven in eigen beheer, verkrijgbaar via Bol.com en https://hetbourgondischebitterballenboek.nl/ | Hardcover, 96 blz. met kleurenfoto’s | prijs € 22,50

 

FOLLOW ME