Italië – Onno Kleyn – Mijn verhalen en recepten.
In de ban van ‘de Laars’ – Shyama Culinair

Onno Kleyn

Onno Kleyn is al ruim dertig jaar culinair- en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en schrijft voor diverse andere tijdschriften. Kleyn publiceerde tientallen boeken, vooral over Italië, Frankrijk en eten, smaak en wijn. In 2016 verscheen zijn culinair compendium De grote Kleyn.

 

Instant vakantie

Ik draalde enorm met het uitlezen van Onno’s Italië, omdat ik zo lang mogelijk in de heerlijke instant-vakantiebubbel wilde blijven hangen die hij met dit boek oproept. Gelukkig telt deze dikkerd maar liefst 414 pagina’s, dus flink wat uurtjes leesplezier in het verschiet. Met zijn bijzonder pakkende vertelstijl neemt hij je mee door ‘zijn’ Italië, en laat je (mee)genieten van zijn belevenissen. En dat zijn er nogal wat!

 

CoverVork

Op de mosterdgele cover prijkt de afbeelding van een vork met spaghetti, waarmee Onno al prijsgeeft hoe deze zeer geliefde deegslierten in Italië worden gegeten. Dus niet met een lepel erbij, zoals we in Nederland vaak denken dat het hoort. In de lijn der verwachting komt uiteraard ook een stukje geschiedenis van de vork voorbij.

 

Slim bedacht

De trend in moderne kookboeken is een mix van wat persoonlijke verhalen tussen de recepten door. Onno heeft dit geheel tegendraads gedaan, hij heeft een literaire verhalenbundel geschreven met tussendoor 150 Italiaanse recepten. En in plaats van indrukwekkend gestylde kleurenfoto’s heeft hij gekozen voor zwart-wit illustraties, gemaakt door Marly Hendricks. Deze eenvoud vind ik subliem, het houdt de aandacht scherp, waardoor je in de sfeer van zijn verhalen blijft. Een uniek boek in het steeds populairder wordende genre.

 

In den beginne …

“Het was verliefdheid, niks minder, maar dat kwam door de omstandigheden. Door de lome, zwoele avond in de straten van de opera van Modena was de toon al gezet. Of misschien moet ik twee dagen eerder beginnen …”

Zo begint Onno zijn verhaal, die met zijn toen nog prille liefde Juliette (inmiddels al heel lang zijn echtgenote en moeder van hun dochter Charlotte) zijn Italiaanse avonturen begon, uiteraard gelardeerd met culinaire uitspattingen van deze culinair- en wijnexpert.

 

Specialiteit

Reis mee met Onno (en zijn Juliette) door Italië, lees o.a. over de populariteit van de inmiddels wereldberoemde pizza en wat je erbij drinkt (nee, geen wijn!), over de carrière van Onno als Italiëspecialist die startte met wat bluf door gebruik te maken van contact met de toenmalige ambassadeur. De rest is geschiedenis, die staat opgetekend in dit werkelijk prachtige literaire kookboek, meeslepend van begin tot eind. Een “dikke” aanrader om uren van te genieten en ook in de ban van de ‘Laars’ te (ge)raken.

 

 

Deze fotocollage geeft een glimp weer van de boekpresentatie bij boekhandel Paagman in Den Haag, waar Onno niet alleen vertelde over zijn nieuwste boek, maar ons ook trakteerde op echte Parmaham die verrukkelijk smolt op de tong.  En ja, in Italië vertelt hij natuurlijk ook over de verschillen tussen echte en nep Parmaham.

Meer lezen over en van Onno Kleyn kan via zijn website: www.onnokleyn.nl

 

Italië – Mijn verhalen en recepten | Onno Kleyn | illustraties Marly Hendricks | Nijgh & Van Ditmar – Nijgh Cuisine | €32,50

FOLLOW ME