Lieve lezer, Bezoek moestuin foodblogger Madelon,

Ik kijk niet alleen terug op een fijne zomer in eigen land, maar ook op een super gezellig bezoek bij Madelon. Als moestuinier en foodblogger deelt ze haar zelfontwikkelde recepten en moestuinnieuwtjes op haar inspirerende Blog @bij-lon (www.bijlon.nl). Ik “kende” Madelon al, we kookten jaren terug een keer samen tijdens een kookworkshop in Amsterdam. Die passie voor koken deelden we dus al, en nu is bij mij het moestuinieren als hobby nummer 1001 erbij gekomen 😉 Via social media hielden we contact en het was dus een kleine stap voor een afspraak. Madelon plakte spontaan een uitnodiging voor koffie én lunch bij hen thuis eraan, waardoor het met de minuut aantrekkelijker werd om van Den Haag naar Leusden te rijden. Leuk om tijdens onze zomervakantie een dagje op pad te gaan en, achteraf gezien, een goed plan, want de moestuinen gaan zo stilletjes aan over in herfst- en wintermodus.

 

Na een luie start thuis (het was tenslotte wel vakantie!) vertrokken we op een zaterdagochtend naar Leusden, waar Madelon en haar partner Dennis ons al opwachtten bij de moestuin. Madelon’s moestuintje ligt in De Punt, onderdeel van een behoorlijk groot volkstuincomplex met maar liefst 125 moestuinen. Ze zijn verschillend in formaat, waardoor op sommige zelfs kassen en schuurtjes staan. 

 

Madelon’s tuin is van bescheiden formaat, ze heeft naast een compostbak verder groenten, fruitstruiken en kruiden staan. In de toekomst wil ze misschien een schuurtje voor haar tuingereedschap, maar vooralsnog is ze dik tevreden. Het moestuinieren vindt ze ontspannend, en ik snap precies wat ze bedoelt. Het is fijn om je hoofd leeg te maken en met je handen in de aarde bezig te zijn, letterlijk even ‘down to earth’.  Om te voorkomen dat ze met een overschot van maar enkele soorten groenten komt te zitten, heeft ze bewust kleinschalig en divers geplant. Zo kunnen ze een heel seizoen lang genieten van verschillende soorten groenten en fruit.  Net als bij mij, en vast ook in andere tuintjes, gaat niet altijd alles goed. Er mislukt ook weleens iets, de plant doet het niet goed, de slakken en rupsen vallen aan en/of de natuur geselt de gewassen. Welkom in de wondere wereld van de natuur! 

 

Bezoek moestuin foodblogger Madelon

 

Madelon heeft haar moestuintje nu drie jaar, en het stond er nog mooi bij, ten tijde van ons bezoek. Ondanks dat het al vrij laat was in het seizoen groeide er nog genoeg. Ik zag snijboontjes hangen aan de klimplanten, opgebonden aan een wigwam van bamboestokken. Verder ontdekte ik een knalgeel pompoentje, rook de geurige rozemarijn die een flinke struik is, en zag tot mijn verrassing zelfs mais. Ze vertelde dat ze een keer een mooie pompoen had geoogst en op een tafeltje had neergezet. Daags erna was de pompoen op miraculeuze wijze verdwenen. Zou het pootjes hebben gekregen of heeft iemand anders er stiekem van genoten? Dit pompoenraadsel is tot op heden niet opgelost … 

 

In haar tuintje staan ook mooie bloemen, en de prachtige lathyrus bloeide nog rijkelijk. Met stip één van mijn favoriete bloemetjes, met van die fijne tere bloemetjes die verrukkelijk ruiken naar een zacht en zwoel parfum, hmmm. Bijtjes en vlinders fladderden af en aan, en kleine omgekeerde terracottapotjes zaten vol oorwurmen. Er is ontzettend veel leven, gezoem en biodiversiteit te ontdekken in de moestuin! 

 

Bezoek moestuin foodblogger Madelon

 

Na het uitgebreide rondje in de moestuin, waarbij ik ook nog een vers geoogste courgette kado kreeg, reden we naar hun knusse huis in Amersfoort. Terwijl we de achtertuin bewonderden, die ook vol staat met potten met peperplantjes, tomaatjes, kruiden en bloemen, zette Madelon heerlijke slow-koffie. Dennis blijkt een echte koffiekenner, en vertelde ons dat de koffie waar ik meteen verrukt over was van Fascino is. Echt een aanrader voor coffeelovers, en het liefst zonder melk en suiker. Ik zat zo intens te genieten dat ik helemaal vergat een foto ervan te maken. 

 

Bezoek moestuin foodblogger Madelon

 

Bij een foodblogger ga je niet met een lege maag naar huis, dat moge duidelijk zijn. We schoven aan de fraaie tafel aan voor een lekkere lunch met verse knapperige broodjes (ik ben dol op krakend vers brood!), een assortiment lekker beleg en een warm stuk quiche. We genoten van de maaltijd, kletsen de uren met gemak weg en proostten met een koel glas zomerse rosé, als afsluiter op deze bijzonder mooie dag. Toen was het tijd om huiswaarts te gaan, met een hoofd vol fijne indrukken en een groene courgette in mijn tas. Ik maakte de dag erna een geurig currygerecht waarin de courgette verrukkelijk smaakte. 

 

Moestuin

 

Hartelijk dank lieve Madelon en Dennis voor jullie gastvrijheid. Tot ziens!

FOLLOW ME