In de race voor de titel Gouden Kookboek 2019

Vanja van der Leeden had lange tijd een bloedhekel aan alles wat met haar Indische roots te maken had. Inmiddels ‘bijgedraaid’, en een indrukwekkende culinaire reis naar de Indonesische Archipel rijker, lanceerde ze onlangs haar eerste kookboek: INDOROCK. En het is meteen een voltreffer, want met de inkt nog maar amper droog dingt ze al mee naar de prijs voor het Gouden Kookboek 2019. Kijk, dan heb je wel iets heel baanbrekends op culivlak gedaan.

 

Vanja van der Leeden INDOROCK

 

Een frisse wind

Vanja laat in INDOROCK een nieuw geluid horen, en dat maakt haar boek meteen zo bijzonder. Sterrenchef Pascal Jalhay bracht eerder dit jaar met zijn ‘next-level’ Ind(ones)ische kookboek Baru Belanda (Hollandse Nieuwe) ook al een hippe verschuiving teweeg in deze van oorsprong vrij traditionele keuken. INDOROCK heeft dezelfde invalshoek, maar is absoluut geen copycat. Vanja heeft een originele stijl waarin een flinke dosis gedurfde fusion zit verweven. Ze freestylet er lustig op los met combinaties uit andere keukens, o.a. de Italiaanse en Nederlandse. Als fervent serviesverzamelaar viel me uiteraard ook het fraaie aardewerk op de foto’s op. Dit blijkt gemaakt door keramiste Marjoke de Heer, een bijzondere vrouw die de meest bijzondere baksels uit haar oven tovert, aldus Vanja op blz. 316. Daar staat ook een leuke foto van Marjoke en info over haar winkel in Amsterdam.

 

Vanja van der Leeden INDOROCK

 

Rocken in het Skatecafé

Tijdens de feestelijke presentatie/lancering van INDOROCK in het Amsterdamse Skatecafé vertelde ze dat ze een atypische Indo is, mede door haar pinda-allergie. Verder beschikt ze niet over familierecepten, te wijten aan haar oma die niet kon koken. Haar moeder behielp zich met de kookboeken van Bep Vuijk en Oma Keasberry. De muzikale toets werd die avond verzorgd door haar man Remko Kraaijeveld en diens vader Frank Kraaijeveld (bassist, zanger en oprichter van de Bintangs). Remko is fotograaf en heeft de prachtige foto’s voor INDOROCK gemaakt. Een powerduo, met twee ontzettend leuke kinderen! Die avond waren tal van bekenden en culiliefhebbers te gast en werd er een heuse sambal-oeleken wedstrijd gehouden.

 

Vanja van der Leeden INDOROCK

 

BUMBU’S ZIJN DE ZIEL VAN DE INDONESISCHE GERECHTEN

Voor de nogal bewerkelijke Bumbu’s (boemboe’s) en Sambals bleek geen ruimte bij de receptbeschrijvingen, derhalve staan ze in aparte recepten achter in het boek. Wel vermeldt ze duidelijk welke bumbu en/of sambal in een gerecht hoort en op welke pagina deze staat. Vanja heeft niet alleen aan gangbare combinaties gesleuteld, maar als “taalnazi” ook aan dito woorden. Overigens doet ze de overbekende rijsttafel compleet in de ban. Ook hierover een lekker verhaal, helemaal à la Vanja. Maar liefst 134 recepten met soep, vlees, gevogelte, vis, groenten, rijst, sambals, bumbu’s, sauzen, kroepoek, zoet èn tips voor het samenstellen van menu’s staan opgenomen in INDOROCK. Genieten dus, of je nu kiest voor haar Balinese Porchetta, Rendang Padang, Haring met Balinese Sambal, een verrukkelijke Pandan Colada en nog veeeeel meer. Tevens geeft wijndeskundige Esmee Langereis  passend wijnadvies bij de gerechten. Laat je verrassen en verleiden door de verfrissende hernieuwde blik op de authentieke Ind(ones)ische keuken. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

 

Selamat makan!

 

INDOROCK •Indonesische smaken in een nieuwe jas – Vanja van der Leeden & Remko Kraaijeveld | uitgeverij Nijgh & van Ditmar | Hardcover, 328 blz. € 34,99

 

FOLLOW ME