BASISBOEK INDONESISCH | FRANCIS KUIJK | GOOD COOK

Bezige bij

Basisboek Indonesisch is inmiddels het tweede kookboek van Francis Kuijk, die reeds in 2017 Francis kookt & bakt publiceerde. Dit was nadat ze in 2016 finaliste werd bij het razendpopulaire tv-programma Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s door het hele land en is wekelijks te zien als huischef bij Brabants Bont op omroep Brabant.

Smulfestijn

Druk genoeg zou je denken, ware het niet dat ze vorige week haar fonkelnieuwe Basisboek Indonesisch publiceerde in Amsterdam. Het was een likkebaardend feest bij Happyhappyjoyjoy East door de royale traktaties drank én verrukkelijke zelfgebakken pandancake, kue kembang goyang (geschudde bloemkoekjes), kue puty ayu (gestoomde kokoscakejes) en een overvloed aan hartige hapjes: saté, pangsit, loempia, pastei en meer, alles met én zonder vlees, dus voor ieder wat wils.

Gelukkig staan alle recepten in het boek, dus niet getreurd. Met maar liefst 130 verrukkelijke stap voor stap recepten (de foto’s wekken acuut trek op) krijgt Francis straks nog een Heel Holland Kookt Indonesisch rage op gang! 😉

Bahasa watte??

Bij het lezen van de ingrediënten herkende ik een heleboel, maar de vertaling van veelvoorkomende Bahasawoorden in het Nederlands bleek voor mij toch noodzakelijk. Ik had namelijk nooit kunnen raden dat bijv. onze bekende peultjes de exotische benaming kacang polong salju hebben. Ik ben heel senang dat ik mijn woordenschat heb uitgebreid met deze melodieus klinkende woorden.

Dromen, durven, doen!

Francis heeft geen makkelijke periode achter de rug, vorig jaar verloor ze niet alleen haar moeder, wiens recepten veelal de basis zijn voor dit boek, maar ook nog eens haar dierbare echtgenoot. Ze vertelde dat dit boek derhalve recht uit haar hart komt. Haar man was haar stuwende kracht, door zijn stimulans heeft ze zelfs mee durven doen aan HHB. Hij was heel resoluut over haar plannen voor een tweede kookboek: ‘gewoon doen!’. Als eerbetoon heeft ze dit boek aan deze twee bijzondere mensen opgedragen.

 

Een pluim van de chef

Francis overhandigde het eerste exemplaar aan chef Norman Musa (prijswinnend Malaysian Chef in UK en NL). Zijn mooie quote prijkt achter op haar boek: “Dit boek bevat de essentie van de Indonesische keuken. Prachtig uitgevoerd door de getalenteerde en gepassioneerde Francis.”

Easygoing

Francis biedt de thuischef een keur aan receptuur/gerechten in makkelijke taal, eenvoudig uitvoerbaar én, last but not least, met duidelijke toelichting bij de ingrediënten die verkrijgbaar zijn in zowel supermarkt als toko. Verder is haar boek handig ingedeeld in Soepen & sajoers; Vlees, vis & schaaldieren; Rijst, noedels en bijgerechten; Eieren en groenten; Sausjes & strooisels (ook sambal’s); Zoet (haar guilty pleasure is aanstekelijk … een plakje spekkoek op een verse witte boterham, oh my) en een hoofdstuk Hartig waar je me anytime voor kunt wakker maken!

Daartussen lees je over haar mooie herinneringen en verhalen, zoals die over de rijsttafel en betekenis/herkomst van bepaalde gerechten, waarna je, na haar eindstuk plus een alfabetisch receptenindex, het boek ongetwijfeld met een zucht … en een knorrende maag, dichtslaat.

Eet smakelijk

Ik vind Basisboek Indonesisch echt een must-have voor de liefhebber en thuiskok van deze rijke keuken! Ik denk dat zelfs de ervaren thuiskok kookplezier zal beleven vanwege de brede diversiteit die ongetwijfeld nog lekkere verrassingen in petto heeft. Kook en geniet.

Selamat makan!

 

Het team dat aan dit mooie boek heeft meegewerkt:
Tekst: Francis Bakt & Kookt | Fotografie: Mitchell van Voorbergen | (Food)styling: Ajda Mehmet – Food Stylist en Maaike Koorman | Vormgeving: nonstopcollective | uitgever Good Cook

Basisboek Indonesisch | Auteur: Francis Kuijk | ISBN: 9789461432087 | €30,95

FOLLOW ME