Een culinair huwelijk

Culinaire historie vind ik enorm boeiend. Derhalve ben ik blij met weer twee nieuwe boekjes in dit genre. De ene over eten, de andere over drank, een culinair huwelijk dus. Het geheim van de keukenmeid, Recepten uit de rijke keuken van de 18e eeuw van Christianne Muusers én Punch, Kandeel, en Clairet, Historische drankjes om zelf te maken van Mariëlla Beukers, werden samen gelanceerd op vrijdag 18 oktober jl. Deze gezellige happening vond plaats in Loosdrecht bij kasteel Seypesteyn  Door de grote opkomst was het feestje in een zeer goed verwarmde joekel van een tent tegen het kasteel aan. Na afloop was er ook nog gelegenheid voor een rondleiding in het kasteel.

 

Shyama Culniar

 

Christianne en Mariëlla

Christianne is gespecialiseerd in Nederlandse en Europese kookteksten van de Middeleeuwen tot 1900. Voor dit boekje verdiepte ze zich in de kookboeken van Nederlandse keukenmeiden uit de 18e eeuw. Hierin komen toen en nu mooi samen door de moderne QR-code die inzage geeft in historische info en foto’s.

Mariëlla is historicus en vinoloog. Zij deed onderzoek via handgeschreven bronnen (manuscripten) en laat zien hoe men vroeger zelf frisdranken, likeurtjes, kruidenwijn en warme winterdrankjes maakten. Haar eigengemaakte Clairet* was tevens te koop voor liefhebbers.

 

Shyama Culinair

 

Culinair Tijdreizen

In beide boekjes staan de historische recepten in zowel oorspronkelijke tekst en maten als in hedendaagse. Wel zo handig om thuis aan de slag te gaan. We proefden tijdens de presentatie o.a. zalmpasteitjes, met fingerfoodafmeting. We dronken er een glaasje Clairet*, de door Mariëlla gemaakte vruchtenwijn bij. Beide recepten staan ook in de boekjes.

Mariëlla deelt veel informatie en recepten over Stropen en Limonades, Kruidenwijnen, Clairet, Liquer, Punch, Shrubs, Bier én ook over medicinale drankjes. Fermentatie, nu helemaal hip, werd ook toen al toegepast voor bijv. gemberbier en witbier. Tip: Bijzonder leuk om straks met de feestdagen een glaasje van je eigen gemaakte drank te presenteren. Hetzelfde geldt voor Christianne, die ons een mooi inkijkje geeft in de deskundigheid van de keukenmeiden, die ware culinaire kunstenaars waren. Het was zwaar handmatig werk in ouderwetse keukens.  Desondanks toverden ze de meest luxe en imposante gerechten op tafel, veelal gebaseerd op de Franse keuken. Met alle hulpmiddelen waar wij nu over beschikken moet het minder arbeidsintenstief zijn om onze gasten te imponeren  met hapjes uit vervlogen tijden. Ook hier tip ik: maak lekkers uit dit boek voor bijv. feestdagen, kies uit soep, pastei, hartige taarten, gebraad en lekkere pudding of vla.

Dompel je onder in de culinaire geschiedenis en geniet ervan!

Het geheim van de Keukenmeid – Christianne Muusers | Uitgeverij Het Zwarte Schaap | genre: Culinaire Historie | Hardcover, 80 blz. met illustraties | € 12,50 Punch,

Kandeel en Clairet – Mariëlla Beukers | Uitgeverij Het Zwarte Schaap | genre: Historische drankjes om zelf te maken | Hardcover, 80 blz. met illustraties | € 12,50

 

FOLLOW ME