X-Factor

Henna Hanina, Marokkaans voor Lieve oma, is een culinaire ode aan Nadia Zerouali’s roots. Ze maakte, samen met fotografe Karima Maruan, een bijzonder indrukwekkende culinaire roadtrip door Marokko. In dit boek deelt ze haar liefde voor deze pure keuken en onthult ons de geheime recepten van Marokkaanse ( groot)moeders. Dit kook-/reisboek met dikke X-Factor is een symbiose tussen de auteur, haar oma, mensen die ze in Marokko ontmoette en haar uitgever Nijgh Cuisine, in samenwerking met ROSE STORIES.

 

Yummie koolhydraten!

In deze tijd vol hysterie over koolhydraten vind ik het ronduit een verademing dat er zoveel lekkere broodrecepten in staan. Heerlijk, want ik vind bijna niets zo lekker als een knapperig, vers stuk brood. Nadia zou brood zelfs als laatste avondmaal willen nuttigen, vanwege het spirituele geluk dat het haar geeft. Ik snap dit volkomen Nadia. Van haar moeder Fadila  staan er maar liefst vier recepten: Mama-Dila-Brood, volkorenbrood, Feestbrood waarin semolina, roomboter en zaden gaan hmmm en Roggebrood. Maar dan zijn we er nog niet, want er is ook heerlijk gevuld traditioneel brood (gangbaar als streetfood) zoals gobz sahma, en nog meer lekkers. Doorgaans is de gobz sahma met vleesvulling, maar Nadia geeft er haar eigen vegetarische twist aan met geraspte bloemkool en smen. Deze persoonlijke twist kom je ook in andere receptuur in dit boek tegen, waardoor deze persoonlijke noot, naast haar warme verhalen, haar authentieke signatuur weergeeft.

 

Henna Hanina

 

De vier seizoenen en lokaal

Henna Hanina is overzichtelijk ingedeeld volgens de vier seizoenen, wat de lokale invloed van producten versterkt. Denk bij Marokko niet alleen aan couscous, want in de enorme stoompannen maken ze naast lekkere boerencouscous (recept op blz. 59) o.a. ook stoomgerechten met verse voorjaarsgroenten (blz. 54). Voorbeeld van een ander mooi gerecht vind ik de Riso-pasta (vogeltongetjes) met woestijntruffels en wildgroenpesto met bqula (kaasjeskruid, een soort Hollands onkruid en zeer geliefd als Marokkaans wildpluk groen). De bqula kreeg ze uit Libanon van haar collega Merijn, met wie ze het prijswinnende kookboek Souq heeft geschreven. Naast legio andere verrukkelijke recepten krijgen ook speciale Ramadangerechten aandacht, waarbij Nadia ook info/uitleg geeft over deze voor moslims belangrijke periode.

 

Groenten

Naast aardappels zijn wortels de meest gegeten groenten in Marokko, aldus Nadia. Uiteraard hier ook receptuur van, denk aan geroosterde wortels met raib beldi ( huisgemaakte variant van yoghurt). Belangrijk is ook de saffraan- en olijvenoogst waarmee uiteraard ook lekker gekookt wordt. Enige overlap met andere landen komt ook in beeld, zoals bijv. het Egyptische streetfood Maroc-koshari, dat volgens Nadia zomaar de nieuwe topper in het Marokkaanse straatbeeld zou kunnen zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van de veelheid aan interessante informatie en gerechten die Henna Hanina rijk is. Dit boek biedt uren lees- en kijkplezier, met de mooie matte foto’s voor een fijne sfeerbeleving. Een aanrader voor iedereen die deze warme keuken (beter) wil leren kennen.

 

Allesomvattende Quote

Janny van der Heijden, bekend als Neerlands Grande dame in de culinaire wereld schreef voor Henna Hanina deze alles zeggende quote: “Wat een fantastisch boek. Kleurrijk, onderhoudend, inspirerend, maar vooral ook een verhaal over verbinding en traditie. Een boek waar de liefde vanaf spat … Eetbare liefde, dat is het!” Niets aan toe te voegen.

 

Henna Hanina – Nadia Zerouali | uitgeverij Nijgh Cuisine – Nijgh & Van Ditmar | Hardcover, 288 blz. – incl. fotografie van Karima Maruan | prijs €34,99

 

FOLLOW ME