VEEL LEKKERS VAN ANNA | ANNA YILMAZ | | WINNAARSBOEK HHB | KOSMOS UITGEVERS

 

3x is scheepsrecht!

Anna Yilmaz, korporaal bij de marine, die eerder tevergeefse pogingen deed voor deelname aan Heel Holland Bakt (HHB), meldde zich vorig jaar onverschrokken voor de derde keer aan. Niet geschoten is altijd mis en, zoals ze zelf in passende marinetermen zegt, drie maal is scheepsrecht! De aanhouder wint, en in dit geval tweemaal, want ze kwam niet alleen glansrijk door de selectie, maar won ook nog eens de Bakwestrijd met haar indrukwekkende Tulpentaart. Onderdeel van de prijs is het uitbrengen van een Heel Holland Bakt Winnaarsboek, een droom voor Anna die nu is uitgekomen onder de titel Veel lekkers van Anna.

 

Smullen

Terwijl ik thuis haar boek goed doorneem geniet ik stilletjes na van de leuke middag en al het lekkers vorige week bij haar boeklancering. Deze vond plaats in Den Haag op het kantoor van haar werkgever, het Ministerie van Defensie, waar ze tijdens een gezellige speech de eerste exemplaren overhandigde aan minister Ank Bijleveld en Vice-Admiraal Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten. Hij schreef, naast Robért van Beckhoven (Jurylid HHB), ook een leuk voorwoord voor Anna’s bakboek en belooft in het boek alle Nederlandse marineschepen van een exemplaar te voorzien, zodat er geen muiterij uitbreekt 🙂

 

 

Tulp

Ik ben zelf dol op tulpen en vind het zo’n leuke herkenning bij Anna. Deze fraaie kelk op steel vindt zijn oorsprong in haar geliefde Turkije en is al geruime tijd flink geworteld in onze Hollandse grond en cultuur. Haar liefde komt voort uit haar roots, want Anna is een mixed beauty van zowel Turkse als Nederlandse komaf. De tulp verbindt haar beide geliefde werelden. Deze dubbele roots is ook haar herkenbare signatuur, een combi van Nederlandse recepten met Turkse invloeden en vice versa. De Tulp, in de vorm van haar Tulpentaart, heeft haar zelfs de Bakwedstrijd doen winnen!

 

OV-staking

De landelijke OV-staking gooide bijna roet in het eten, want laat nou juist op die dag mijn man niet mee kunnen. Geen vervoer en geen fotograaf dus, maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. Liesbeth Willemars, die vanuit Laren eerst Kim (van Kim is Zoet) uit Amsterdam ophaalde, reed spontaan voor, waardoor de ochtend toch nog bijzonder prettig begon. Beide dames waren samen met Anna deelnemers aan HHB en zijn inmiddels goed bevriend met elkaar.

 

Zeg taart … Klik

Aangezien ik zelf “moest” fotograferen deed ik dit (vooral wat het lekkers betrof) meteen bij binnenkomst. Een goede zet, want na de speech ging iedereen, ik incluis, los op alle zoete verleidingen. De baklava met banketbakkersroom, kruimelcake met blauwe bessen, kruidkoek met sinaasappeljam, walnootkoekjes en veel  meer. Een kleine troost is dat alles van recepten uit haar boek komt, dus zelf maken is een optie.

 

 

Bakboek vol verhalen

Veel lekkers van Anna is niet alleen een bakboek, maar ook een verhaalboek, waarin Anna mooie anekdotes en familiefoto’s naast haar receptuur heeft geïntegreerd. Gezellig klinkende hoofdstukken als Bij Oma op de koffie, Voor de mannen (en vrouwen), Turkse thee met Zoet en Hartig Turks geven steeds al wat prijs voordat je verder gaat. Je leert deze getalenteerde en bijzonder sympathieke dame hierdoor toch wat beter kennen dan van de glimpjes die we van haar zagen tijdens de tv-afleveringen.

 

Bakkers klaar? Bakken maar!

Opvallend tijdens HHB was haar geordende en gestructureerde werkwijze. Deze kenmerken / eigenschappen stralen ook van haar boek af door de heldere receptuur, handige instructiefoto’s plus tips en trucs, waarmee ze je helpt om de verrukkelijke baksels thuis na te maken. Qua moeilijkheidsgraad zitten er flinke verschillen die ze ook duidelijk boven de recepten heeft vermeld, zodat je als thuisbakker weet wat je te wachten staat. Dus goed lezen, de juiste ingrediënten kopen, schort voor en … bakken maar!
Heel veel bakplezier met Veel lekkers van Anna.

VEEL LEKKERS VAN ANNA | ANNA YILMAZ | KOSMOS UITGEVERS FOOD | €21,99 .

 

FOLLOW ME