Fransoos in Nederland

Gwenn Danis bakte zich in 2017 tot finalist bij het gezelligste en lekkerste tv-programma van Nederland, Heel Holland Bakt. Ik ben fan van alle kook- en bakprogramma’s en ken Gwenn dus hiervan. Hij viel meteen op tussen de andere deelnemers door zijn charme, enthousiasme èn zijn onverholen liefde voor La douce France. Gwenn heeft de Franse patisserie met de paplepel binnengekregen, is er opgegroeid, getrouwd met een Française en heeft ook een tijd daar gewoond. Inmiddels woont hij in Amsterdam en bakt, bakt en bakt …

 

Wordt een expert door te beginnen

We boffen maar dat hij zijn liefde voor de Franse patisserie met ons deelt in zijn fraaie bakboek. Dit doet hij overigens op een fijne, laagdrempelige wijze, met een leuke variatie tussen traditionele recepten en die met een persoonlijke twist. Zijn handige uitleg over technieken en de tips en trucs onder ieder recept (herkenbaar aan het kopje ‘Goed om te weten’) vind ik erg prettig om bakblunders, misbaksels en verspilling van goede ingrediënten te voorkomen. Lees over hoe je een taartring fonceert (=bekleedt), chocolade tempereert, banketbakkersroom  maakt, etc. Ik noem hier de basisbeginselen, maar hij gaat ook in op complexere handelingen. Dus voor meerdere bakniveaus, van beginner tot gevorderde geschikt. En laat je vooral niet afschrikken, want … iedere expert was ooit een beginner.

 

Zoet, zoeter, zoetst!

Gwenn start zijn boek prettig easygoing met basisrecepten voor basisdeeg, zanddeeg, pâte sucrée en briseerdeeg. Stap voor stap leer je bladerdeeg te maken, op zowel de klassieke- als een snelle methode. Verder aandacht voor biscuits, koekjes, meringues, karamel, praliné, florentines, mendiants, profiteroles, Charlotte met rood fruit, Fraisier, madeleines en nog meer lekkers.

 

Shyama Culinair

 

Impressive impression

Door de variatie is er wel iets lekkers voor ieder moment en elke gelegenheid, met een ruime keuze uit friandises, desserts, cake en taart, klassiekers en modern. Het boek staat verder ook nog vol met likkebaardend mooie foto’s. (zie mijn collage voor een impressie.)

 

GWENN’S BAKERY Moderne Franse Patisserie – Gwenn Danis | Fontaine uitgevers | Hardcover, 224 blz. | €29,99

 

FOLLOW ME